Wandelcoaching is een groeiende ‘groene’ trend binnen coaching, therapie en andere vormen van hulpverlening. Wandelend je persoonlijke vraagstukken aanpakken, brengt je snel en gemakkelijk in beweging. Zowel fysiek als mentaal!
Ben je iemand die er meer over wilt weten?
Wil je ook professioneel wandelcoach worden?
Ben je al coach en wil je de natuur gaan inzetten voor effectievere coachsessies?
Ben je al gestart om je klanten mee naar buiten te nemen, maar mis je effectieve technieken voor meer diepgang?
Op deze pagina vind je waardevolle informatie over dit vak.
Bekijk de video en lees verder voor meer informatie, praktijkvoorbeelden en tips.
Regelmatig organiseert Wandelcoaching Nederland laagdrempelige wandelcoachactiviteiten. Zo zijn er meerder keren per jaar de inspiratie/introductie momenten. En wil je een moment persoonlijk contact, mail dan naar info@wandelcoaching.nl.
Kijk hier wanneer de volgende introductie georganiseerd wordt. Leuk je te ontmoeten!
Steeds meer professionals die mensen op een bepaalde manier begeleiden gaan de natuur in voor een gesprek of coachsessie. En dat is fantastisch, want in een natuurlijke omgeving, al wandelend of stilstaand naast elkaar, kom je gemakkelijker tot de kern.
Natuurlijk wordt een sessie of gesprek nog effectiever wanneer je wandelcoach oefeningen gebruikt. De natuurlijke werkvormen, die ingezet worden, zorgen er voor dat je klant meer vanuit zijn hoofd naar zijn gevoel gaat. Metaforen en voorwerpen uit de natuur leggen een verbinding met de oer oude natuurherinnering in de mens. Hierdoor ontstaat er als vanzelf meer contact met het onbewuste systeem.
Al wandelend in gesprek zijn is dus 1 aspect van coachen in de natuur. Het inzetten natuurlijke werkvormen brengt vooral de klant vanuit zijn hoofd naar het gevoel. Daar waar de werkelijke oplossingen, motivatie en acties ontstaan.
Ben je net gestart om in de natuur te coachen? Of heb je zelf niet zo veel inspiratie, dan vind je hier
10 wandelcoach oefeningen die je direct kunt inzetten.
Eens per jaar wordt in heel Europa Fête de la Nature georganiseerd. Een evenement van drie dagen waar ook wandelcoaches hun gratis activiteiten aanbieden. Een laagdrempelig festival in de natuur voor het hele gezin.
Tijdens in beweging zijn, zoals bij wandelen worden stofjes aangemaakt die je een goed gevoel geven. Dopamine, endorfine en serotonine zijn stoffen die van nature in het lichaam voorkomt. Deze stofjes komen onder andere vrij door te bewegen, te lachen en door het eten van bepaald voedsel. Endorfine zorgt voor een geluksgevoel. Het is een soort natuurlijke pijnbestrijder die onder andere stressgevoelens vermindert. Dopamine en serotonine geven een geluksgevoel, waardoor je minder snel down of zelf depressief wordt.
Wanneer je coaching in de natuur ontvangt of verzorgt, wordt er meer vitamine D aangemaakt door de UV stralen. Deze vitamine zorgt voor een goede spierfunctie en botstofwisseling.
De natuur maakt je ontspannen. Dat wordt veroorzaakt door het fenomeen BIOPHILIA. Deze term werd voor het eerst gebruikt door Wilson. Mensen hebben een aangeboren voorkeur voor de natuur en de aanverwante natuurlijke processen. Die wens om met dieren, planten, bomen, bossen in contact te zijn is te verklaren vanuit de evolutie van de mens.
Bewegen is volgens de Hartstichting het belangrijkste ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Hoe mooi is het dus wanneer je begeleiding nodig hebt op een bepaald vlak, dat je dan kiest voor een wandelcoach. Twee vliegen in één klap. Geest en lichaam krijgen een enorme positieve boost!
Als je bovenstaande positieve effecten van het beweging in een groene omgeving hebt gelezen kun je je vast voorstellen wat dit met je doet wanneer je een stressvol leven leidt of zelfs (bijna) in een burnout zit. Zit je zelf in zo’n situatie ga dan in ieder geval met regelmaat, liefst dagelijks minimaal een half uurtje naar buiten. Je merkt snel een positief effect. Lees hier meer over hoe je stress te lijf kunt gaan met wandelcoaching.
De traditionele manier van coaching en psychosociale begeleiding, zittend aan een bureau of in een comfortabele fauteuil, mist alle voordelen die hier boven beschreven staan. Voor de klant/cliënt is het veel gemakkelijk om al bewegend vraag- en zingevings stukken en trauma’s op verschillende gebieden aan te pakken en te helen. Eerder werd hier een artikel over geschreven, waarin je de verschillen op een rijtje ziet. Lees hier het artikel.
Ben je al coach, therapeut of andere hulpverlener? Wil je je klant ook liever mee naar buiten nemen?
Kijk dan hier voor de 27 gratis tips! Alles is gemakkelijk toe te passen!
Er is inmiddels al heel wat onderzoek gedaan naar de positieve effecten van de natuur. Je kunt je voorstellen dat met coaching in de natuur ook gebruik gemaakt wordt van al deze voordelen. Onder anderen Agnes van den Berg heeft inmiddels al verschillende studies hierna gedaan. Hier vind je een aantal onderzoeken in Engels en in Nederlands:
1.onderzoek ‘Walking in nature may reduce negativity'(Agata Blaszczak-Boxe, artikel Live Science)
Je vindt hier ter inspiratie verschillende artikelen over wandelcoaching. Veel leesplezier!
Je hebt al kunnen lezen dat wandelen heel veel positieve effecten heeft. Coaching in de natuur lijkt daarmee een effectieve manier van begeleiding te zijn. Toch is er een verschil tussen al wandelend coachen en wandelcoaching met de TriA® methode. Een stappenplan waarmee in combinatie met een natuurlijke omgeving ook gemakkelijk een duurzaam resultaat gerealiseerd wordt. Het is natuurlijk fijn om ontspannen thuis te komen na een sessie, maar je wilt ook zelf meer daadkracht en zelfregie ervaren. Daar mee gaat je leven echt veranderen.
De TriA® methode is een praktische en effectieve methode, die snel en eenvoudig een gedragsverandering realiseert. De positieve aanpak en het acceptatieproces zet je als vanzelf in je kracht. Hierdoor neem je weer de regie over je eigen leven en zet je een volgende stap. Als wandelcoach onderscheid je je met deze methode door gebruik te maken van het unieke stappenplan. De TriA® methode is in 2008 ontwikkeld op basis van jarenlange ervaring met individuele- en teamcoachingtrajecten. Sindsdien is deze voor velen een manier geweest om zaken te veranderen op verschillende levensgebieden. Verlieservaringen, werkgerelateerde vragen, burnout- en stressproblematiek. In vraagstukken t.a.v gezin, relaties en trauma’s heeft deze aanpak zich ook bewezen.
Lees hier over de effecten van de TriA® methode.
Lees hier over hoe Rachel met de TriA® methode haar vraagstuk aanpakte.
Omgaan met verlieservaringen is iets wat we allemaal moeten leren. Er is nu een nieuwe manier van verlies- en rouwbegeleiding. Je kunt hier meer over lezen en het gratis E-boek ‘natuurlijk omgaan met verlies’ downloaden. Corrie Reijngoud schrijft in 2019 ook het boek ‘In 10 stappen van verlies naar veerkracht. Sterker in je schoenen bij tegenslagen.’ Dit praktische boek is doorspekt met oefeningen en wandelcoach praktijkvoorbeelden uit de natuur.
Lees hier het praktijkvoorbeeld van Klaas.
Lia en haar verlies, praktijkvoorbeeld
Ben je benieuwd of wandelcoaching ook voor jou uitkomst brengt op een bepaald gebied? Zoek jij een coach die jou op deze manier kan begeleiden neem dan contact op met Wandelcoaching Nederland op via het contactformulier. We staan je graag te woord en helpen je met plezier vooruit bij je vragen.
TriA® wandelcoaching is uitermate geschikt voor loopbaanvragen. Het is letterlijk lopen voor een nieuwe baan. De stappen zetten richting hetgeen jij werkelijk wilt. Dit niet alleen vanuit je hoofd maar ook vanuit je gevoel, zodat je de juiste keuze maakt voor je volgende functie. De symboliek van in beweging en op weg zijn met het doel: ‘de nieuwe baan voor ogen’ is mega sterk en werkt krachtig door op bewust en onbewust niveau. Waarbij wat achter je ligt aan kwaliteiten en unieke vaardigheden zeker niet vergeten mag worden en weer duidelijk op het netvlies zullen komen.
Zeker de moeite waard, wanneer je toch in het proces van een nieuwe weg opgaan zit, om een wandelcoach te zoeken die jou daarbij verder helpt.
Mail via het contact formulier wanneer je meer informatie over loopbaan wandelcoaching wilt.
Buiten de ‘box’ denken en werken gaat buiten en liefst in een natuurlijke omgeving veel gemakkelijker.
In het bedrijfsleven wordt wandelcoaching ook steeds meer ingezet. Voor werkgerelateerde vraagstukken op gebied van communicatie, assertiviteit, persoonlijk leiderschap en effectiviteit is wandelcoaching een effectieve coachingsvorm. Teams en hele organsiaties ‘in beweging’ brengen, met sessie, heidagen en andere activiteiten gaat het gemakkelijkst buiten. Naast elkaar wandelend zaken bespreken brengt altijd meer boven het mos dan zittend op een stoel met een tafel, soms lettelijk, als een barriëre tussen mensen.
Creatief zijn en buiten de box denken gaat buiten als vanzelf, omdat o.a. de omgeving voortdurend veranderd en je niet in je hoofd kunt blijven zitten met dezelfde oplossingen. Steve Jobs, Albert Einstein, Goethe en vele anderen die met baanbrekende zaken gekomen zijn, maakten gebruik van dagenlijkse wandelingen.
Om de sfeer te verbeteren en/of efficiënter werken te bevorderen is bijvoorbeeld lunchwandelen, een stimulerende activiteit. Lunchwandelen is eventueel te combineren met het bespreken van een bepaald thema. Zo zet je als bedrijf je medewerkers maximaal in beweging! Wil je meer informatie over het lunchwandelen of andere effectieve wandelcoachactiviteiten voor teams, neem dan contact op via mail of maak een belafspraak en we staan je graag te woord.
Voorbeelden van naar buiten gaan binnen een organisatie zijn:
Wil je meer lezen over wandelcoaching en andere natuurlijke zaken? Hier vind je boeken van verschillende auteurs:
Regelmatig schrijft Wandelcoach Nederland over allerlei praktijkvoorbeelden en andere wandelcoachzaken.
Wandelcoaching Nederland biedt 2 verschillende wandelcoach opleidingen. In beide opleidingen wordt wandelcoaching gecombineerd met een praktische en effectieve methode, de TriA® methode. Deze methode is een uniek stappenplan, waarmee je je als wandelcoach onderscheidt in de groeiende markt van wandelcoaches.
Wandelcoachen als professie is een brede, professionele basisopleiding voor startende coaches. Behalve de TriA® methode leer je ook diverse andere coachtechnieken. Lees hier meer!
Wandelcoachen voor professionals is een 4 daagse traject voor professionals die al jaren ervaring hebben in het begeleiden van mensen. Lees hier meer!
Corrie Reijngoud is sinds 2004 wandelcoach en beschrijft in dit E-boek uitgebreid de voordelen en de valkuilen van coachen in de natuur. Inclusief praktijkvoorbeelden voor coaches en therapeuten.
Download het gratis E-boek ‘coachen in de natuur’, waarin uitgebreid de voordelen en effecten van wandelcoaching beschreven worden.
Wil je steeds op de hoogte gehouden worden van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wandelcoaching? Zoek je inspirerende quotes of foto’s dan kun je kijken op Facebook, Instagram en Linkedin. Daar worden regelmatig nieuwe posts geplaatst om jou te inspireren!
Natuurlijk kun je je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief, zo word je op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen, de data voor de verschillende opleidingen, trainingen en activiteiten. Laat hier je e-mailadres en naam achter en wij sturen je onze nieuwsbrieven graag toe.
Heb je zelf nog tips en aanvullingen voor deze site, dan kun je mailen via het contactformulier.
Leuk dat je er was! Wij vinden het top wanneer je de Facebookpagina van Wandelcoaching Nederland wilt liken! Bedankt alvast!
Als wandelcoach kom je uiteraard regelmatig in aanraking met beestjes in de natuur. Soms zijn het lieve of mooie beestjes, die een verrijking vormen voor je coachingsessie. Soms zijn ze hinderlijk, omdat ze zorgen voor irritaties, omdat er angsten opkomen bij jou of je klant of omdat ze voor vervelende gevolgen kunnen zorgen.
Uit ervaring weten we dat beestjes lastig kunnen zijn. We hebben daarom allerlei tips voor jou op een rijtje gezet, alle do’s en don’ts, alle kansen en uitdagingen voor de meest voorkomende ‘vervelende’ beestjes tijdens wandelcoachsessies.
Op verschillende terreinen is wandelcoaching de perfecte manier om klanten in beweging te krijgen, zo ook in de psychiatrie.
Regelmatig vragen hulpverleners of TriA® wandelcoaching ook als ondersteuning gebruikt kan worden in de psychiatrie. De TriA® methode kan op elk vlak ingezet of met andere begeleiding gecombineerd worden.
Meer praktijkvoorbeelden lezen? Kijk dan hier!
Gemakkelijk een wandelcoach vinden?
We horen met regelmaat dat in je eentje ondernemen als wandelcoach niet gemakkelijk is. Hoe kom ik aan mijn klanten? Welke producten bied ik aan? Hoe blijf ik gemotiveerd en gaan voor wat ik het liefste doe? Welke werkvorm gebruik ik voor bepaalde vraagstukken? Dit zijn voorbeelden van vragen die we regelmatig krijgen. Dit is dan ook de reden dat we een community opgezet hebben.
Samen ben je sterker! Iedereen die bij Wandelcoaching Nederland een training of opleiding gevolgd heeft kan elk jaar deelnemen aan een WCN Event. 2 keer per jaar is er een WCN event om elkaar te ontmoeten, inspireren en nieuwe vaardigheden en/of technieken aan te leren. Lees hier meer.
Ben je gecertificeerd TriA® coach en verleng je elk jaar je licentie, dan krijg je toegang tot de besloten TriA® community.
Lees meer over de voordelen van deze actieve community.
Wandelcoaching uitoefenen vraagt om natuurlijke praktijkruimtes. Wandelcoaches zijn ontzettend blij met alle natuurgebieden in Nederland. Wandelcoaches maken gebruik van alles wat in de natuur voorhanden is. De bomen, planten en landschappen dienen bij het inzichtelijk maken van wat diep van binnen speelt bij de cliënt. De prachtige, altijd gratis praktijkruimtes, die in Nederland en België genoeg voor handen zijn, worden dan ook regelmatig gebruikt.
Regelmatig wordt er dan ook gebruik gemaakt van een natuurgebied wat onder het beheer van organisaties, zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, valt. Ben je ook natuurliefhebber en wil je iets voor de natuur betekenen op welke manier dan ook? Ga dan naar de site van Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten en kijk wat je kunt betekenen.
Hieronder vind je een kleine greep uit de verschillende natuurgebieden die voor wandelcoaching worden ingezet:
Siliciumweg 26-28
3812 SX Amersfoort
T: +31 (0)33 7200 990
E: info(at)peakimpact.nl
BTW: NL860895178B01
Kvk 77084942
IBAN: NL 04 ABNA 0870 0535 31
Aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van NLP (NVNLP).
Aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches.
© COPYRIGHT 2023 | Peak Impact | Algemene Voorwaarden | Privacy Policy
Meld je met onderstaand formulier aan voor het jaarprogramma ‘Leiderschap voor Ondernemers’. Samen met like-minded ondernemers werk je aan de groei van zowel je persoonlijke ontwikkeling als je bedrijf!