[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-kapf1ya4′ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]
Klaas en zijn verlies
Klaas komt voor een wandelcoach sessie, vanwege concentratieproblemen. Tijdens de eerste sessie word al snel duidelijk dat dat niet het enige is waar hij mee stoeit. Klaas verteld dat zijn buurman een jaar daarvoor overleden is. In het begin was het moeilijk geweest, omdat ze ook door de jaren heen dikke vrienden geworden waren.
Ik moet verder..
Na enkele weken had Klaas echter letterlijk tegen zichzelf gezegd: ‘Het is nu eenmaal zo en ik moet verder.’ Met deze uitspraak had hij zich beter gevoeld. Maar sinds enkele maanden is dit veranderd en elke keer wanneer hij de met de buren gedeelde oprit op rijd is het net of zijn keel ‘dichtgeschroefd’ raakt. Sinds die tijd bemerkt hij ook dat concentreren moeilijk is.
Natuurlijk omgaan met verlies? Zeker niet!
Na een tijdje gewandeld en gepraat te hebben, wordt Klaas uitgenodigd om zich om te draaien en het pad terug te kijken. Klaas neemt hier de tijd voor. Er wordt uitgebreid besproken naar wat hij achter zich heeft gelaten. Daarna krijgt hij de vraag een plaats in de natuur aan te wijzen welke staat voor het overlijden van zijn buurman/vriend.
Klaas wees direct een punt aan op ongeveer een meter achter hem. ‘Het lijkt of het net gebeurd is,’ zegt hij en hij word emotioneel. Op de plek die hij aanwijst legt hij een aantal natuurlijke voorwerpen neer, die symbool staan voor de vriendschap van Klaas en zijn buurman.
Een natuurlijk ‘monument’
We staan nog even stil bij dit ‘natuurlijke monument’ en vervolgens wordt hij uitgenodigd om door te lopen en te benoemen wat hij mist en achterlaat. Halverwege zijn verhaal staat hij stil en zegt: ‘Dit is niet de eerste keer dat ik een goede vriend verlies. Toen ik 22 was stierf mijn beste jeugdvriend’.
Deze constatering raakt hem diep en de tranen stromen. Ook toen, jaren geleden heeft hij het verlies en de bijbehorende emoties ver weggestopt. Stoere jongens huilen immers niet! De gebeurtenis met zijn buurman, heeft hem niet alleen in zijn huidige leven geraakt maar haalt ook oude, onverwerkte gevoelens naar boven.
Een nieuwe manier van omgaan met verlies
We lopen terug naar het pad waar Klaas voorwerpen van de vriendschap heeft neergelegd. Nu krijgt de uitnodiging om dit ook te doen voor zijn overleden vriend van jaren geleden. Met het maken van zijn ‘herinnering’ lopen de tranen weer over zijn wangen en laat hij een deel van de onverwerkte emoties los.
Aan het eind van de sessie staat hij nogmaals op de plek waar hij eerst stond, toen hij de plek aanwees van het recente overlijden van zijn buurman. ‘Wat ervaar je nu wanneer je de ‘gedenktekens’, zoals hij ze zelf genoemd had, bekijkt?‘ vis de vraag die gesteld word. ‘Ik voel meer lucht in mijn borst en heb de behoefte verder weg te gaan staan, alsof ik het meer los kan laten,’ is zijn antwoord.
Klaas loopt naar een punt wat een ruimte van zo’n 10 meter geeft. ‘Hier is het goed’ zeg hij met een diepe zucht.
Een nieuwe weg.
Klaas weet normaal gesproken wel raad met het leven. Nu alleen even niet, want ook zijn lichaam reageert heftig op het verwerkingsproces. Er volgen nog een aantal wandelcoachsessies. Daarnaast werkt hij wat minder uren, zodat zijn lijf en geest de ruimte krijgen om dit allemaal te verwerken. Zijn concentratie komt langzaam weer terug. Regelmatig word Klaas overspoeld door emoties, maar doordat ze er mogen zijn, voelt hij zich rustiger en kan hij het dragen.
Meer informatie over ‘natuurlijk omgaan met verlies’?
Corrie Reijngoud schreef het boek ‘In 10 stappen van verlies naar veerkracht. Sta sterker in je schoenen bij tegenslagen’ waarin ze beschrijft hoe je anders met verlieservaringen om gaat. De oefeningen en praktijkvoorbeelden maken dat je met boek zelf verlieservaringen transformeert naar meer veerkracht.
Het boek is te bestellen bij Managementboek.nl.
Er wordt regelmatig een twee-daagse training ‘Natuurlijk omgaan met verlies‘ verzorgd door Wandelcoaching Nederland.
Deze trainingen zijn zowel voor professionals als geïnteresseerden die op een andere manier met hun verlies willen omgaan.
Kijk hier voor de data.
P.s. De naam in dit artikel is vanwege de privacy veranderd.
[/av_textblock]