‘Wat doet een wandelcoach nu anders dan een ‘gewone’ coach?’ is een vraag die ons nog wel eens gesteld word. In dit artikel zetten we de belangrijkste verschillen nog eens op een rij. Wie weet heb jij dezelfde vraag.

Variatie aan coaches

Er zijn inmiddels heel veel soorten coaches binnen de gevestigde groep van bijna 100.ooo coaches in Nederland. Coaches op gebied van burnout, rouw en verlies, loopbaan, budget, ADD, autisme, business, etcetera. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een coach op een bepaald gebied te vinden.

Mooi! smiley Het is voor de klant heel fijn om met hun specifieke probleem of vraagstuk bij een ervaringsdeskundige/expert te komen.

Verschillen tussen binnen en buiten coaching

Het grootste verschil tussen een coach en een wandelcoach is de manier waarop gecoacht wordt. Een wandelcoach gaat voor een sessie geheel of gedeeltelijk naar buiten met zijn klant. Ongeacht het onderwerp van binnen de coachsessie.

De andere verschillen zijn enlightened:

  • door de ontspanning die op een natuurlijke manier in de buitenlucht bij de klant ontstaat, kan een wandelcoach meer effect halen uit zijn sessies. Wanneer de klant ontspannen is en meer bij zijn gevoel komt is het gemakkelijker om naar de kern van het vraagstuk te gaan. Hij gaat door de ontspanning als vanzelf meer vanuit het hoofd naar zijn gevoel.

 

  • Een wandelcoach zet de beelden en symboliek van de natuur in, zodat de klant gemakkelijker inzicht krijgt in zichzelf. Het is nu eenmaal ‘luchtiger’ om het te hebben over een beeld dat jou of jouw probleem representeert, dan over je persoonlijke (pijnlijke) stukken. Over het algemeen praten mensen liever over iets buiten zichzelf dan over wat hen werkelijk intern bezig houdt.

 

  • Het in beweging zijn wordt door de wandelcoach ingezet als ondersteuning bij het in actie komen om te veranderen wat nodig is. Tussen al zittend een actie bepalen of dit te doen wanneer je in beweging bent, geeft hele andere resultaten.

 

  • De steeds veranderende beelden stimuleren de klant om anders te gaan denken. De wandelcoach gebruikt dit om de klant een nieuwe richting te laten bepalen en anders te gaan denken over situaties, andere mensen en zichzelf. Je kunt niet in je gedachten over je problemen blijven vastzitten wanneer de omgeving constant veranderd.

 

  • De lichaamshouding en het wandeltempo van een klant laten veel zien. De wandelcoach gebruikt dit om over in gesprek te gaan, maar zet dit ook in om gedrag letterlijk te veranderen. Wanneer iemand gebogen en sloffend loopt omdat hij vermoeid is, kan een stop, in gesprek zijn zittend op een bankje, de klant laten ervaren hoe moe hij is.

 

  • Naast elkaar wandelend praat het gemakkelijker. Bij pijnlijke, moeilijke onderwerpen blijkt dat door elkaar niet hoeven aan te kijken, de klant eerder zijn échte verhaal vertelt.

 

  • Verbinding maken met de klant, een belangrijke basis voor een effectief coachingsgesprek, gaat als vanzelf wanneer je naast elkaar loopt. Mensen nemen automatisch dezelfde tred aan en dit heeft als gevolg dat de klant zich snel op z’n gemak voelt.

 

  • Door het in beweging zijn wordt endorfine en dopamine aangemaakt die een goed en positief gevoel geven. Een fantastische bijkomstigheid als je beseft dat mensen die voor coaching komen vaak niet in de meest blije stemming verkeren. Voor een wandelcoach betekent dit een positieve ondersteuning.

 

  • Er wordt meer diepgang gerealiseerd door de bovengenoemde effecten en de positieve werking van de natuur. De natuur zit in onze genen. Met in een natuurlijke omgeving zijn voelen mensen zich automatisch ‘thuiskomen’. Ook dat maakt het voor een wandelcoach gemakkelijker om de diepgang tot stand te brengen.

 

Al met al zijn de bovengenoemde punten van wandelcoaching, die het grote verschil maken in de resultaten van een sessie. Zeker ook voor de coach is dit een relaxte manier van begeleiden yes. Je bent veel in de buitenlucht en in beweging en geen dag is hetzelfde. Hier vang je ‘2 vliegen in 1 klap’, want je behaalt op eenvoudige manier meer resultaat uit je sessies en bent zelf ook op een gezondere manier aan het werk.

Het verschil tussen een TriA® wandelcoach en een andere wandelcoach zit in de aanpak tijdens het buiten zijn. Een gecertificeerd TriA® wandelcoach combineert de voordelen van deze unieke en effectieve methode met de pluspunten van de natuurlijke omgeving. In de stappen van de TriA®methode – Aandacht, Acceptatie en Actie – zitten de effecten van de natuur geïntegreerd, waardoor er bij klanten op een eenvoudige, lichte en luchtige manier een natuurlijke groei met een duurzaam effect ontstaat.

Ben je coach of een andere begeleidende professional en wil je meer weten, proeven aan onze manier van werken en horen wie we zijn? Meld je dan aan voor een webinar of een WCN Event.

Kijk hier voor de data en locaties!

Corrie Reijngoud