Stress uit de oude doos

Stress uit de oude doos

Toen ik 30 jaar geleden veel stress ondervond en uiteindelijk in een burn-out raakte, werd het mij snel duidelijk dat de stress uit de oude doos kwam. Tijdens de coachingsessies die ik volgde zag ik dat mijn stress niet aan de de drukte van mijn gezin te wijten viel. En ook niet aan de relatie waarin ik me soms alleen voelde. De stress die er altijd al was, was in mijn vroege jeugd begonnen. De drukte van mijn grote gezin, het tekort aan ruimte om mezelf weer op te laden, waren voor mij de factoren die mij een burn-out bezorgden.

Vechtstrategie

Als kind had ik mezelf aangeleerd om te laten zien dat ik er wel mocht zijn, terwijl ik dat toen diep van binnen niet zo voelde. Het was een fantastische strategie want die hield me bezig, soms dag en nacht.

Overdag door heel veel te doen en te laten zien dat ik absoluut van waarde was. ‘s Nachts piekerde ik over wat ik allemaal miste in mijn leven en wat ik kon doen om gelukkiger door het leven te kunnen gaan. Ik zocht mijn geluk altijd in de buitenwereld. In dit  ‘vechten’ was ik een pitbull en je kreeg me niet omver. De tol die ik uiteindelijke betaalde was hoog door het niet in balans houden van de draaglast en draagkracht.

Spiegel

Behalve de ervaringen uit mijn persoonlijke leven en van de mensen om me heen, zag ik dit ook bij mijn klanten. Alle stress die mensen ervaren komt bijna allemaal uit de ‘oude doos’. De situaties in het dagelijkse leven die stress geven, zijn oude herinneringen waar weer ingeprikt wordt. In mijn geval bleek dat door mijn sterke houding en de gewoonte om geen hulp te vragen het oude ‘eenzame’ gevoel weer opgeroepen werd. Pas toen ik het gevoel van eenzaamheid, het alleen er voor staan, kon transformeren naar mezelf kwetsbaar op durven stellen, verdween het gevoel van er alleen voor staan.

Tip:

Onderzoek voor jezelf, wanneer je in de stress vliegt of ervaart, waar de oude ‘prikkel’ zit. Ben je perfectionistisch, wil je aardig gevonden worden of een goede ouder zijn, vind je het je plicht om voor de hele wereld te zorgen, ben jij verantwoordelijk voor het slagen van je relatie? Waar zit de grootste stressfactor voor jou en belangrijker, waar komt deze vandaan?

Meer artikelen over het onderwerp stress lezen? We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:

  1. 5 tips bij acute stress
  2. Stressverlagende effecten van de natuur

Ben je (wandel)coach en wil je je verdiepen in het onderwerp stress? Kijk dan bij de training Natuurlijke Ont-Stresscoaching.

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief