5 tips bij acute stress!

Eerste Hulp Bij Stress! 

Herken je dit ook? Je werkt al langere tijd onder een redelijk hoge druk en dan komt er onverwachts nog iets bij en dan loopt de emmer over.

Bij zo’n basis stress gevoel is het heel handig om een soort ‘eerste hulp kit’ bij de hand te hebben en direct te handelen. Des te eerder je naar de onverwachte stressfactor kijkt, des te minder last heb je naderhand. De meeste tips kunnen in de buitenlucht uitgevoerd worden en hiertoe wil ik je ook van harte uitnodigen, want dit versterkt de 5 rustgevende tips.

N.B. Zorg wel voor verlaging van de stress op langere termijn, want de tips zijn echt bedoeld voor ‘eerste hulp’.

5 tips voor in de EHBS kit

5 minuten iets anders 

1. Neem even 5 minuten (dit is een richttijd) en stap letterlijk uit de stressvolle situatie. Een wandeling buiten, even tekenen, wat opruimen of kijk een leuk, humoristisch filmpje op You Tube. Dit haalt je gemakkelijk uit de directe spanning die je ervaart. Je aandacht gaat hierdoor naar iets anders en de stressfactoren nemen nu minder ruimte in.

Uitspreken

2. Bespreek kort met iemand, wat er aan de hand is. Vraag niet om oplossingen en adviezen, maar geef aan dat je behoefte hebt aan een luisterend oor. Dit geeft lucht en je bent voor je gevoel al een deel van de lading kwijt.

Stapje achteruit 

3. Zet in gedachten of letterlijk een stap achteruit. Bekijk de situatie van een afstandje en bepaal voor jezelf wat in deze situatie het meest stressvol is. Stel jezelf de vraag of je er op dat moment direct iets aan moet veranderen of dat het kan wachten. Je zult merken dat je rustiger wordt, omdat je je minder door de stress laat beïnvloeden.

Adem in, adem uit

4. Een oefening die goed helpt om rustiger te worden is de volgende: Zit of sta rechtop en word je bewust van je ademhaling. Adem in, adem uit. Je hoeft niets te veranderen aan je manier van ademen. Bewust worden hoe je ademt helpt al rustiger te worden.

Hulpmiddel

5. Wanneer je echt in paniek dreigt te raken is het middel Rescue (Bach Remedies) heel geschikt om direct te gebruiken. Het voorkomt dat je stress erger wordt. Je kunt hier zien, waar je dit middel allemaal kunt aanschaffen.

Let op: Bovenstaande tips zijn allemaal voor acute gevallen.
Heb je een voortdurend gevoel van spanning en stress? Schakel dan hulp in zodat je niet in een burn-out belandt of gezondheidsklachten ontwikkelt.

Ben je (wandel)coach en wil je je verdiepen in het onderwerp stress? Kijk dan bij de training Natuurlijke Ont-Stresscoaching.

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief