Stressverlagende effecten van de natuur

Stressverlagende effecten van de natuur ervaren we vaak in vakantie periodes. Daarna verruilen velen van ons natuur voor muren. Toch heeft de natuur een heel positief effect op ons en ons stressniveau. Ook op je kantoor en in je huis kun je een stukje groen naar binnen halen, om dit zelfde effect te bereiken. Onderzoek van het Human Space Report wees al eerder uit; een groene omgeving zorgt voor meer productie en minder stress!

Natuurlijke ‘prikkels’ verwerken

Mensen hebben echter wel een sterke behoefte aan ‘groen’ en natuur. Juist omdat velen van ons zich in stedelijke omgevingen bevinden, terwijl onze genen altijd nog zijn afgesteld op leven in de natuur. Het kost relatief veel moeite om informatie uit stedelijke omgevingen te verwerken. Het draagt bij aan spanning en stress. Bustijden, verkeer, stoplichten, reclameborden, veel mensen, gepraat om je heen. Het zorgt voor onrust. Contact met en in de natuur werkt stressverlagend en herstellend. De informatie en prikkels uit de natuur zijn makkelijker te verwerken dan informatie vanuit stedelijke omgevingen. (Let wel, een evolutionaire verklaring maakt een bevinding begrijpelijk, maar is geen bewijs op zich, omdat evolutionaire verklaringen moeilijk of niet te testen zijn).

Plattelandsbewoners zijn gelukkiger

Een natuurlijke omgeving zou ons relaxter, gezonder en productiever maken en zelfs kunnen helpen bij de grote beslissingen in ons leven! Onderzoekers aan het Wageningen Environmental Research en het Trimbos Instituut, bevestigen dat de hoeveelheid groen in iemands nabije omgeving samenhangt met het ervaren van welzijn. Als mensen voldoende groen in hun directe leefomgeving hebben, herstellen ze sneller van stress en mentale vermoeidheid, en hebben ze doorgaans minder last van psychische kwalen. Dit kan verklaren waarom platteland bewoners zich vaak gelukkiger en gezonder voelen dan inwoners van een (grote) stad. Lees HIER meer over dit onderzoek.

En zo zijn er nog tal van onderzoeken en bewijzen aan te voeren om duidelijk te maken wat je misschien diep van binnen al lang ‘weet’; groen is goed voor mij!

Onderzoeken naar de effecten van de natuur

Hoeveel tijd op een dag besteed jij aan en in de natuur? Ben je dagelijks buiten? Ga je regelmatig wandelen? Of stap je in de auto naar je werk, zit je een uur in de file en breng je je werktijd door op kantoor?

Hieronder vind je een aantal onderzoeken waaruit blijkt dat we het groen en de natuur heel hard nodig hebben om gezond te blijven:

Ontspannen in de natuur

Kalmerende effect van de natuur op je gezondheid 

 

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief