Sombere stemming accepteren

sombere gevoelens accepteren

Sombere stemming accepteren vermindert negatieve gevoelens

‘Door te accepteren dat je een slechte bui hebt, voel je je op de lange termijn juist beter.’
Dat concluderen wetenschappers na een psychologische studie.

Goed om te lezen, want zo werkt ‘accepteren’!

De TriA® methode, (Aandacht, Acceptatie en Actie), die al jaren gebruikt wordt bij de begeleiding van mensen heeft acceptatie als 2e stap. Tegen een sombere stemming en de bijbehorende emoties vechten heeft totaal geen zin. Het geeft alleen meer stress, zeker wanneer het niet lukt om een positievere ervaring realiseren. Juist het gevoel toe laten en het er helemaal laten zijn, brengt rust. En rust geeft nieuwe mogelijkheden en meer ruimte voor juist een ander, positievere gemoedsgesteldheid.

Jezelf afkeuren omdat je niet ‘gezellig’ of een ‘zeurpiet’ bent, draagt ook niet bij in positieve zin en voedt alleen het negatieve gevoel. Juist wat liever en aardiger voor jezelf zijn door te zeggen dat het allemaal wel goed komt, of je best even een dip mag hebben, geeft geruststelling.

Mooi dat precies dit met het onderzoek wat meer onderbouwd is. Al blijft het wel een feit dat je het toch alleen maar zelf kunt ervaren wat accepteren werkelijk doet. Probeer het eens uit. Het boek, ‘Jouw weg naar geluk. Meer rust, ruimte en vrijheid door acceptatie’ wat Corrie Reijngoud hierover schreef kan je wellicht een stukje op weg helpen. Je kunt het hier bestellen!

Onderzoek over accepteren (Bron NU.nl):

sombere vrouwWetenschappers van de universiteit van Berkeley voerden hiervoor drie verschillende onderzoeken uit. De eerste omvatte een enquête, waarbij de deelnemers diverse stellingen over hun gevoelens moesten beantwoorden.

Daaruit bleek dat mensen die aangaven dat zij zich niet slecht voelen over een sombere stemming, algeheel hoger scoren op welzijn dan personen die deze donkere gevoelens niet accepteren.

Om de hypothese te bevestigen werd aan ruim 150 van de deelnemers gevraagd om een videosollicitatie van drie minuten op te nemen, waarin ze moesten vertellen over hun kwalificaties. Ze kregen twee minuten om deze opname voor te bereiden.

Nadien moesten de deelnemers vertellen hoe zij zich na deze test voelden. De groep die in het eerdere onderzoek aangaf negatieve gevoelens liever te vermijden, kreeg doorgaans meer stress door de beproeving dan de andere deelnemers.

Dagboek

In het laatste onderdeel van het onderzoek moesten meer dan 200 personen twee weken lang een dagboek bijhouden, waarin ze hun grootste belevenissen beschreven. Zes maanden later kregen zij een vragenlijst over hun mentale gezondheid. De groep die een slechte bui niet accepteert, zoals bleek uit de passages die zij schreven in hun dagboek, liet vaker symptomen van een stemmingsstoornis zien dan de groep die donkere gevoelens wel toelaat.

“Uit deze onderzoeken blijkt dat personen die negatieve emoties omarmen, minder snel opnieuw dit soort gevoelens ervaren. Dat leidt uiteindelijk tot een betere psychische gezondheid”, stelt een professor die meewerkte aan de studie.

De wetenschappers willen nog meer onderzoek uitvoeren om de hypothese verder te bevestigen. Hiervoor willen zij bekijken welke invloed cultuur en opvoeding heeft op het accepteren van een negatieve stemming.

Door: NU.nl  Foto: NU.nl / Chris Heijmans

Wil je ook de TriA® methode toevoegen aan je coach toolkit?

Heb je al ervaring als (wandel)coach? Kijk dan hier voor de training TriA® voor professionals.

Heb je geen coach ervaring maar wil je wel als professioneel wandelcoach aan de slag? Kijk dan hier voor de Beroepsopleiding Wandelcoachen als Professie.

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief