“De Oral Roberts University verplicht haar studenten al vanaf de dag dat zij haar deuren opende in de jaren zestig om veel te bewegen. Tot op heden moesten studenten hun beweging bijhouden in schriftjes, maar dat werkte niet goed: het was fraudegevoelig en volgens de universiteit maar weinig accuraat. 

De focus van de universiteit op beweging van studenten grondt in de ‘whole person education’: een filosofie die stelt dat onderwijs niet alleen op het verstand gericht moet zijn, maar ook op de geest en het lichaam. Privacywetgeving dwingt de school wel studenten toestemming te geven om de data na hun afstuderen te verwijderen.”


Buitengewoon spelenderwijs

Natuurlijk kun je gaan rennen, maar gewoon een rondje lopen doet ook al veel. Dit weten we bij Wandelcoaching Nederland maar al te goed! In ieder geval mentaal en fysiek in beweging komen, want dan ontstaat en op een eenvoudige manier een veranderingen in denken en doen. Het zou volgens ons binnen ieder onderwijs verplicht moeten worden, ook hier in Nederland. Dan wordt leren ‘buitengewoon spelenderwijs’!

Stel je voor hoe het zou zijn wanneer kinderen één keer per week met een bepaald thema op stap zouden gaan. Twee aan twee delen wat zij er onder verstaan of er van vinden. En dan de uitkomsten in de klas delen. Of het onderwerp ‘pesten’ in groepjes in een natuurlijke werkvorm laten verwoorden en er foto’s van maken en die vervolgens tentoonstellen voor de hele school.

We weten één ding zeker, iets wat voor volwassenen individueel of in groepen werkt, werkt ook zeker voor kinderen én andersom. Wellicht met een kleine aanpassing, maar het brengt zeker positieve effecten.
Het letterlijk ‘in beweging’ komen stimuleert een positief gevoel over zichzelf en de ander.

Rennen hoeft dus niet persé, in beweging komen zou wel een stap in de goede richting zijn!


Lees hier het artikel over hoe ze het in Amerika aanpakten:

Artikel geschreven door Rianne Oosterom in Trouw

Fitbit

Studenten aan de Oral Roberts University in Oklahoma moeten voor een diploma niet alleen zweten op moeilijke theorieën en dikke boeken – ze moeten ook flink wat rondjes rennen. De universiteit is de eerste ter wereld die eerstejaarsstudenten verplicht een horloge te dragen die meet of zij wel 10.000 stappen per dag zetten.

Stapperde stap daar kom ik aan – in de Verenigde Staten kunnen studenten uit Oklahoma dit kinderliedje maar beter leren. De christelijke universiteit verplicht namelijk alle negenhonderd eerstejaars een Fitbit horloge aan te schaffen, een soort geavanceerde stappenteller.

Zo kan de universiteit makkelijk controleren of studenten de per dag verplichte 10.000 stappen zetten en per week de gewenste 150 minuten actief sporten.

Het strakke horloge kost 150 dollar (ongeveer 140 euro) en moet door studenten zelf worden gekocht. Het horloge meet niet alleen hoeveel stappen een student zet, maar ook driemaal daags de hartslag van een student. Ook worden het aantal uren slaap en het aantal workouts geregistreerd.

Volgens een woordvoerder van de Oral Roberts University registreert de universiteit alleen het aantal stappen en de hartslag. Die informatie komt automatisch in een database terecht waar de controlerende docent toegang tot krijgt. De docent controleert of de student voldoende beweegt.

Als de student faalt, moet hij het volgende semester inhalen wat hij heeft verzaakt. Faalt hij keer op keer, dan kan hij zijn diploma vergeten.

Sex wordt niet gemeten

Mensen zetten gemiddeld 6.000 stappen per dag. Volgens TNO – dat in opdracht van de Nederlandse overheid onderzoek deed naar de stappenteller – heb je pas bij 14.000 stappen per dag een gezonde en actieve levensstijl. 10.000 stappen is gelijk aan ongeveer 7,5 kilometer.

De universiteit, waaraan 3.500 studenten studeren, is vernoemd naar de televisiedominee Oral Roberts – wiens voornaamste sport overigens gebedsgenezing was. De studenten mogen ook niet roken of drinken en geen seks hebben voor het huwelijk.

Maar nu hun hartslag en sportieve activiteit wordt gemeten, kan de docent wellicht ook zien of een student seks heeft of niet, Een woordvoerder van de universiteit zegt dat de school hier helemaal niet naar kijkt, en de horloges alleen gebruikt om te checken of studenten voldoende bewegen, niet of ze de kuisheidsregels van de universiteit overtreden.

Whole person education

De Oral Roberts University verplicht haar studenten al vanaf de dag dat zij haar deuren opende in de jaren zestig om veel te bewegen. Tot op heden moesten studenten hun beweging bijhouden in schriftjes, maar dat werkte niet goed: het was fraudegevoelig en volgens de universiteit maar weinig accuraat.

De focus van de universiteit op beweging van studenten grondt in de ‘whole person education’: een filosofie die stelt dat onderwijs niet alleen op het verstand gericht moet zijn, maar ook op de geest en het lichaam. 

Overigens: als de studenten flink gezweet hebben op de tentamens en een semester succesvol hebben afgerond, stopt de universiteit even met het verzamelen van data. Dan kunnen de studenten even op adem komen.

Een mooi initiatief! Wie weet gaan we in Nederland dit initiatief navolgen. Hoe mooi zou dat zijn!