Wandelcoaching en Burn-out symptomen
Meestal komt een klant met één specifieke vraag, toch kun je al vrij snel bemerken of het daar ook werkelijk alleen omgaat. Als je klant een hele rij kan aanvinken van de symptomen hieronder, dan kun je zeggen dat hij een ‘burn-out klant’ is. Hij is letterlijk opgebrand en leeg, doordat hij te vaak zijn persoonlijke grenzen heeft overschreden. Hij is te ver gegaan met zaken die meer energie kosten in plaats van opleverden. Burn-out is een verzamelbegrip voor allerlei psychische en lichamelijk symptomen.
Mijn ervaring is dat heel veel mensen als ‘burn-out klant’ door het leven gaan. Luister en kijk maar eens goed om je heen. Hoeveel mensen zie jij echt doen waar ze blij van worden en energie van krijgen? Wie ervaar jij als energiek en vol leven? Wie is goed in balans en geeft z’n grenzen aan?
Wandelcoaching is heel effectief bij burn-out
Ik heb ervaren dat wandelcoaching bij een (potentiele) burn-out klant heel effectief is. Het brengt snel de symptomen aan het licht. Niet met de antwoorden op de vragen die jij stelt, maar juist door wat een klant non-verbaal uitstraalt. Wanneer je namelijk vragen stelt, kan je klant er (onbewust) omheen draaien. Wijs je hem echter op die hoge ademhaling, zijn sloffende tred of de vermoeide spraak, dan ervaart hij zelf wat hij laat zien en hoe zijn fysieke- en mentale gestel er echt aan toe is.
Natuurlijk zijn er ook nog andere symptomen, zoals hieronder beschreven, te benoemen, maar die zou je ook zittend helder kunnen krijgen. Ik beschrijf alleen degenen die juist met wandelcoaching heel duidelijk worden en de klant laat ervaren wat er in zijn lichaam afspeelt. Het enige wat je hoeft te doen, wanneer je met iemand in gesprek bent over zijn vraagstuk is hem attenderen op wat je ziet en hoort. “Ik zie dat je regelmatig bijna omvalt” of “je bent snel buiten adem”, dit zijn mogelijke reflecties die je klant bewust maken van zijn houding en gedrag.
Tijdens coaching in de natuur zet je andere zintuigen in dan je zittend op een stoel doet. Al wandelend kijk je je klant minder aan, dus ben je meer aangewezen op je gehoor, gevoel en je observatie over zijn houding, wandeltempo en ademhaling. Je klant komt samen met jou letterlijk in beweging en wordt bewust van zijn expressie.
Je hoort bijvoorbeeld:
- een snelle, hoge ademhaling
- dat iemand geïrriteerd reageert
- dat je klant steeds zegt: ‘wat vroeg je ook al weer?’
- een vermoeide manier van praten
- sloffende voeten of juist een gejaagde tred
Je ziet bijvoorbeeld:
- een persoon die vaak wankelt of struikelt
- een gebogen houding en afgezakte schouders
- een uitdrukking op zijn gezicht die een neerslachtige indruk geeft
- ziet een verkrampte houding
- iemand die zelden lacht
Fysieke burn-out symptomen
Een aantal voorbeelden van fysieke burn-out symptomen zijn: de hele dag door moe zijn, slapeloosheid, hoge ademhaling, darmproblemen, gevoel van uitputting, pijn in de spieren, nek- en schouderpijn, spanning in het lichaam, vergeetachtigheid, vatbaar voor ziektes en een hoge bloeddruk.
Psychische burn-out symptomen
Een aantal voorbeelden van psychische burn-out symptomen zijn: besluiteloosheid, angst- en paniekklachten, geheugenproblemen, gevoel van machteloosheid, opgejaagd gevoel, concentratieverlies, neerslachtig, sneller geïrriteerd en agressief, wantrouwen, futloos, gevoel van onzekerheid en verslavingsgevoelig.
Wil je meer lezen over burn-out? Bij inspiratie op de website worden regelmatig nieuwe artikelen toegevoegd.