Rust en Ruimte

Rust en ruimte

Onrust ontstaat niet in één dag. Klinkt logisch dat je het ook niet in één dag weg krijgt. Toch? Wat kun je wél doen? Lees het verhaal van Yvonne en oefen met de 3 haalbare stappen. Dit is weer een prachtig wandelcoach praktijk verhaal van 1 van onze TriA® wandelcoaches. Inclusief een stappenplan om meer rust te realiseren.


Rust

Veel mensen die ik in mijn werk spreek, komen met een loopbaanvraag. “Dat is nogal logisch!” zul je zeggen. Voor een brood ga je naar de bakker en met een loopbaanvraag ga je naar een loopbaancoach. Maar onder die loopbaanvraag zitten soms heel andere kwesties. Neem het verhaal van Yvonne….

Yvonne heeft te maken met een reorganisatie. Als projectleider wordt ze vaak gevraagd voor een nieuw project. Omdat ze het zo goed doet. Helaas wordt het onderdeel waar zij werkt opgeheven. Het voelt allemaal nogal tegenstrijdig!

Onrust

Tijdens de eerste wandeling valt me één ding nogal op. Vera kijkt continu om zich heen en ze reageert schrikkerig: van een zoemende bij, een vrolijk springend hondje, een pluisje op haar wang. Ze praat onrustig en eerlijk gezegd kan ik geen touw vastknopen aan haar verhaal over haar huidige situatie.

Nadat ik deze onrust heb benoemd, haalt ze heel diep adem. Even later loopt er een traan over haar wang. Langzaam lopen we in stilte verder, ik laat haar even. Na een poosje begint ze te praten, een stukje rustiger nu.

Ze wordt helemaal naar van alles wat ze nog op haar bordje heeft liggen. Ze moet op zoek naar ander werk, maar het werk gaat ook gewoon door. Ze krijgt zelfs de vraag of ze nog een project erbij wil doen! Dat kan ze natuurlijk niet weigeren in deze situatie.

Eigenlijk kan ze het helemaal niet overzien op dit moment. Thuis zit ze in een verbouwing en aan het eind van het schooljaar is het altijd zo druk met allerlei activiteiten voor de kinderen. En ze heeft natuurlijk ook gewoon haar eigen werkstuk voor haar opleiding in te leveren.

Veel moeten

Yvonne vindt het allemaal “heel gewoon om natuurlijk heel veel te moeten”. Zo gewoon, dat ze niet in de gaten heeft gehad dat ze over heel veel grenzen is gegaan. En nu moet ze een nieuwe baan zien te vinden. Ze weet absoluut niet wat ze wil en waar ze moet beginnen.

Ze weet één ding wel: ze heeft enorme behoefte aan rust! Aan het eind van de intake weet Yvonne waar ze eerst aan wil werken: meer rust in haar hoofd en haar lijf. Om keuzes te kunnen maken in haar werk, heeft ze eerst keuzes te maken hoe ze haar leven wil leven. En daarvoor heeft ze eerst een leeg hoofd nodig. En rust! Ze bespreekt dit met haar leidinggevende en ook hij ziet in dat deze stap eerst nodig is.

Eerst rust, dan ruimte om te kiezen.

Realiseer rust in 3 stappen

Van het ene op het andere moment volledige rust en ruimte creëren lijkt een onmogelijke opgave. En dat is het ook! De onrust is niet op één dag ontstaan, dus je kunt het ook niet zomaar in één dag wegkrijgen. Wat je wel kunt doen? En wat ook voor Yvonne heel goed werkte.

Zet kleine stappen. Maak het niet meteen zo groot dat het niet haalbaar is. Hieronder volgen drie stappen die wél haalbaar zijn:

Stap 1: Vanuit rust de dag beginnen

De eerste 10 minuten nadat je bent opgestaan doe je niets (nou vooruit, even naar het toilet mag ). Je kiest een plek waar je voor je uit kunt staren zonder iets te doen. Het enige dat je eventueel bij de hand mag hebben is een timer, zodat je een seintje krijgt wanneer de 10 minuten voorbij zijn. Voel je je onrustig worden in die minuten? Schieten er allerlei gedachten door je hoofd over wat je deze dag allemaal moet doen? Laat ze maar voorbij komen. Je hoeft er even niets mee. Richt je aandacht op één punt of volg je ademhaling. Dat helpt om je gedachten even te laten voor wat ze zijn. Deze 10 minuten zijn een boost voor je dag.

Stap 2: Vanuit rust de dag beleven

Voordat je aan het werk gaat, ga je eerst het belangrijkste werk van die dag doen: Maak je hoofd leeg! Schrijf alles wat je bezig houdt van je af. Doe het op jouw manier. Maak bijvoorbeeld een lijst, schrijf het op post-its, maak een mindmap, zet het in je telefoon, je ipad of je computer. Onderzoek bij jezelf: moet je het doen, of wil je het doen? Wat als je het nu eens niet (zelf) doet? Misschien kun je hierdoor al wat wegstrepen of bij een ander laten. Daarna geef je het prioriteit: vandaag, morgen, volgende week/maand/jaar. De eerste keer is het misschien veel werk. Dus doe jezelf een lol; plan het ruim in! Daarna zul je zien dat je veel baat hebt bij een opgeruimd hoofd, en het overzicht dat je daarmee hebt gecreëerd. Vaak is het veel minder dan je dacht. Je voelt veel meer ruimte!

Stap 3: Vanuit rust de dag afsluiten

Er zitten niet meer uren in een dag, niet meer dagen in een week. Accepteer dat het niet zal helpen om nog meer te doen die dag, maar neem op tijd afstand van je bezigheden. Kijk elke avond even terug op je dag en kijk vooral naar die dingen die goed zijn gegaan. Schrijf ze op. Je gaat je blijer voelen als je die lijst steeds langer ziet worden. Voordat je gaat slapen: Ontspan op de manier die bij jou past: neem een douche, lees een boek, luister naar muziek, doe ontspanningsoefeningen. Of MAAK EEN WANDELING!!! En bedenk: morgenochtend mag je eerst weer even niets doen!


Ben je geïnspireerd? Wil jij zelf ook eens coaching in de natuur ervaren?

Wist je dat we een hele club TriA® wandelcoaches tot onze beschikking hebben? Mail ons en we helpen je graag om je met de voor jou best passende coach te verbinden.
[/av_textblock]

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief