Pim en zijn petje en het loslaten van angst

Pim en zijn petje in coachingsessie ‘loslaten van angst’

Pim volgde een TriA®coachingtraject bij Wandelcoaching Nederland. Zijn baan bood hem niet voldoende ruimte voor zijn creativiteit en leergierigheid. In één van de sessies werd duidelijk wat Pim kon veranderen naar zijn leidinggevende toe zodat hij zichzelf meer ruimte kon geven. Het inzicht bracht hem op het punt waarop hij wel moest beslissen dat hij degene was die de eerste stap zou gaan zetten. Alleen wanneer dit zou gaan gebeuren was de vraag!

Pim had wel duidelijk gevoeld wat het hem op zou leveren als de stap gezet zou zijn, maar daarbij ook spanning in zijn lichaam gevoeld.
En het ‘stemmetje’ gehoord ‘dat lukt je nooit’!!   Wil je meer lezen over Pim? Kijk dan hier!

Terugblik

Op het pad dat Pim met zijn TriA®coach bewandelde, kijken ze samen terug op het moment waar de spanning en het ‘stemmetje’ ontstaan waren. In zijn jeugd had Pim vaak gehoord; ‘dat lukt je nooit!’ en de keren dat hij het tegendeel wilde bewijzen werd hij uitgelachen. Niet zo gek dat er spanning zat toen hij voor zichzelf besloot dat hij het anders wilde gaan doen. Alleen kreeg hij nu de kans om met een ervaren coach de lading van de oude ervaringen los te laten, om in vrijheid keuzes te maken en nieuwe stappen te bepalen.

Pim en zijn petje

Pim had aan zijn riem altijd een petje hangen. Hij legde uit dat het hem beschermde tegen de kou van de wind, de brandende zon en de regen. Bij doorvragen naar wat de gedachtes over ‘het lukt je nooit!’ hem opleverden, moest Pim bekennen dat hem dat ook beschermde. Het was ter voorkoming van de afwijzing, waar iets in zijn systeem nog steeds heel bang voor was.

De pet was dus een mooi symbool om te gebruiken, zodat het oude patroon doorbroken kon worden. Met de belofte de pet te vergoeden voerde Pim het ‘loslaat ritueel’ uit. Pim begroef zijn pet onder de aarde afgedekt met een aantal stenen. De nuchtere man zei nadat hij klaar was, met een lach op zijn gezicht. ‘Ik snap er niets van, maar ik voel me een stuk lichter.’

Terug in de praktijk

Voor Pim betekende dit ritueel dat hij de stap zette om het gesprek met zijn leidinggevende een andere wending en resultaat te geven. Hij hoefde niet meer op zoek naar een nieuwe baan, maar kon zijn kwaliteiten nog meer gaan inzetten op dezelfde stek. In plaats van ‘het lukt je nooit!’ werd het nu ‘ik ga het gewoon doen!’. Dat gaf enorm veel energie in plaats van dat het dat kostte.

Wil jij ook meer energie in je leven ervaren en gecoacht worden door een van onze coaches?  Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Samen kijken we welke coach jou het beste kan begeleiden naar jouw gewenste situatie.

Alleen kom je ver, maar samen kom je verder!

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief