Grensoverschrijdend, omdat het MOET!

Grensoverschrijdend

Pim kreeg van zijn leidinggevende niet de ruimte die hij nodig had om in zijn werk alles in te zetten wat hij wilde doen. (Wil je eerst meer over Pim en zijn uitdaging lezen, ga dan naar het  eerder geschreven artikel.) Dit frustreerde hem en hij besloot een coachingstraject aan te vragen om te onderzoeken wat hij zelf in deze nog kon veranderen. Naar zijn leidinggevende, die hier voor moest tekenen, gaf hij aan dat hij zijn communicatie met collega’s wilde verbeteren. Dat de leidinggevende zelf het onderwerp zou worden, werd tactisch niet vermeld. Voor Pim was de eerste stap naar een gedrag gezet wat voor hem grensoverschrijdend zou zijn.

Pim volgde een TriA®coaching traject en zijn gewenste situatie was na wat uitdiepen van het probleem: ‘Ik heb de ruimte om mijn kwaliteiten volledig in te zetten.’ Met behulp van doorvragen stelde hij het zich voor en voelde zich letterlijk als een vogel vrij vliegend in de lucht. ‘Het maakt me zo licht en vrij’ was zijn opmerking, en ‘Er zijn helemaal geen grenzen’, terwijl ik die normaal altijd voel.’

Licht en vrij

In de praktijk pakte de leidinggevende tijdens een gesprek de leiding en werd er in de beleving van Pim een ‘grens’ gesteld. Er was geen ruimte om uit te spreken hoe Pim het zag en eventueel anders wilde. Tijdens de sessie waar Pim letterlijk voor een hek staat, met daarachter een groot veld, zegt hij: ‘Ik zou er overheen willen klimmen, want daar is zoveel ruimte.’ De vraag ‘Wat houd je tegen?’ werd beantwoord met een actie van Pim. Hij klom over het hek en liep het veld in. Daar kon hij met nog wat ondersteunende vragen de verbinding met het bijbehorende gevoel maken: Een licht en vrij gevoel.

Grensoverschrijdend

Het grootste inzicht, wat hij door over het hek heen klimmen had ervaren was dat hij zelf iets moest doen om de ruimte die hij nodig had te realiseren. Dat was best spannend, want ook zijn communicatie was niet zo sterk als hij zou willen. Het zou zeker grensoverschrijdend zijn wanneer Pim zijn communicatie naar zijn leidinggevende zou veranderen. Toch zette hij de eerste stap en die achteraf bleek, zoveel ruimte gaf dat zijn plannen om te verkassen helemaal van de baan waren. In het eerstvolgende gesprek wat normaliter weer hetzelfde zou eindigen als de voorgaande, zei Pim; ‘Ben je ook echt geïnteresseerd in mijn mening?’

De leidinggevende was zo verbaasd door deze onverwachte wending, dat hij Pim vroeg waar deze vraag vandaan kwam. Dat gesprek bracht uiteindelijk zoveel openheid en ruimte dat er een nieuw begin gerealiseerd was. Pim zette vervolgens kleine stapjes om zijn ruimte volledig in te nemen en zijn kijk op de zaak ook steeds te delen. Het gevolg was een open, opbouwende communicatie waarbij Pim verder kon groeien in zijn functie.

Simpel en toch niet

Zoals je leest is de actie heel simpel, maar de aanloop daar naartoe is vaak lastiger. Voor Pim kwam er ook een sessie aan te pas waarin hij het vertrouwen en de moed in zichzelf moest vinden om daadwerkelijk iets te veranderen. De universele wet die in het bovenstaande weer bewezen wordt is, als je iets anders doet, ook iets anders krijgt. Het is echter niet altijd simpel om de stap te zetten, want in de bekende ‘rugzak’ die jij ook hebt, zitten vaak de angsten gebaseerd op de ‘negatieve’ ervaringen uit het verleden. Die vragen om aandacht.
Gelukkig zijn er manieren om het gemakkelijker te maken de vertrouwde grenzen te overschrijden en meer rust, ruimte en plezier te realiseren.
Lees meer over de effectieve manier die Pim toepaste tijdens het TriA®coaching traject.

 

Download hier het stappenplan 

waarmee je op een eenvoudige manier

de relatie met je leidinggevende of een collega

positief kunt veranderen.

 

Wil jij ook stappen maken en meer energie in je leven ervaren en gecoacht worden door een van onze coaches?  Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Samen kijken we welke coach jou het beste kan begeleiden naar jouw gewenste situatie.

 

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief