Ont-Wikkel de BURN-OUT

burn-out

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-lal4dg56′ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Ont-Wikkel de BURN-OUT

Burn-out klachten komt bij 1,3 miljoen werkenden voor ( bron: Trimbos).  Of het nu om de diagnose ‘burn-out’ of om ‘burn-out klachten’ gaat, maakt voor dit artikel niet veel uit.

Opstapeling factoren

Burn-out(klachten) is meestal een opstapeling van verschillende factoren, zoals de infographic van TNO hieronder mooi laat zien.

Je hebt niet alleen te maken met de persoonlijke kenmerken, maar ook met de werkomstandigheden en de invloed van de maatschappij. Wanneer je bijvoorbeeld heel perfectionistisch bent, in baan zit die een hoge emotionele belasting geeft en waarbij je ook teveel achter de computer moet terwijl je HSP er bent, dan kunnen burn-out klachten ontstaan.

Of er is een groot personeelstekort en je kunt door de druk te weinig contact met je klanten/patiënten hebben.

Het is nooit 1 ding

Ook al denken mensen dit in eerste instantie vaak, burn-out bestaat nooit uit 1 ding. Wil je dus echt licht op de klachten laten schijnen, dan is het belangrijk de verschillende gebieden te onderzoeken. Zie het als het ont-wikkelen van de burn-out. Het ontrafelen van de verschillende risico volle factoren.

Dan kun je er namelijk iets aan doen. Je reflecteert dan meer op jezelf, maakt dan andere keuzes en kent jezelf beter. En dat is hele belangrijk om na een tijdje niet weer in de burn-out kuil te vallen.

Het ont-wikkelen van de burn-out betekent dan persoonlijk ontwikkelen op verschillende terreinen.

Professionele hulpverleners

Ont-Wikkelen van een burn-out is in je eentje vaak niet goed te doen. Simpelweg omdat de energie en de heldere kijk er niet is. Daarnaast heb je zelf vaak een aantal ‘blinde’ vlekken, zoals belemmerende overtuigingen, normen, waarden en de cultuur waar je uit komt. Om echt een nieuwe weg in te slaan is dan ook verstandig om je door een professionele hulpverlener of coach te laten begeleiden.

Je kunt daarbij ook denken aan een gecertificeerde TriA® wandelcoach, omdat zij je in een natuurlijke omgeving begeleiden. En zeker bij burn-out klachten is dat een sterke ondersteuning in het genezingsproces. In de Beroepsopleiding Wandelcoachen als Professie leren onze deelnemers de Ont-Stress bloem. Deze effectieve coachtool legt in samenwerking met de natuurlijke omgeving gemakkelijke de stressfactoren bloot.

En daar gaat het om. Wanneer je bij burn-out klachten duidelijk inzicht hebt in je jouw stress factoren, ontwikkel je je veerkracht. Het vergroten van veerkracht zorgt ervoor dat dit je niet meer overkomt.

Ben je professioneel coach of hulpverlener en wil je de natuur inzetten bij je begeleiding? Kijk dan op de agenda voor een opleiding of nascholingstraining.
[/av_textblock]

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief