Natuurlijke ontspanning

‘Als ik terugkom van een coaching sessie met jou, ben ik altijd nog twee dagen ontspannen!’ was een reactie van een klant. Niet alleen fijn om te horen, maar ook iets wat ik vaker merk en terug hoor.

In een natuurlijke omgeving ontstaat de ontspanning bij je klant namelijk als vanzelf. Niet alleen door het gevoel van ruimte maar ook door de geuren en de kleuren.

Groen werkt rustgevend

Verschillende onderzoeken hebben al uitgewezen dat de kleur groen, rustgevend werkt. Zelfs als je dat binnenshuis gebruikt, zoals in kantoor ruimtes en je woonkamer, dat dit al een rustgevende en ontspannende werking heeft. Lees hier meer over dit fenomeen. Zelfs in zieken- en verzorgingshuizen wordt het tegenwoordig bewust ingezet om de ontspanning bij de patiënten en de bewoners te bevorderen.

Je kunt je voorstellen dat wanneer je buiten ‘in het groen’ ronddwaalt dat je de invloed van de kleuren ook mee krijgt. En dan hebben we ook nog de beelden die je buiten automatisch in je opneemt. Deze brengen heel veel ruimte in een mens. De aandacht wordt hiermee verlegd. Je kunt namelijk niet in je hoofd bezig blijven met wat spanning veroorzaakt, wanneer je je verbindt met een open natuurlijk beeld. Of het nu een heideveld, een weiland, een meer of de zee is, het brengt rust en ontspanning in het lichaam. Dus al zou je maar stil op een bankje gaan zitten in een natuurlijke omgeving, komt de ontspanning al voorbij gewandeld. Wanneer je vervolgens ook nog in beweging komt en echt in de benen gaat, laat je klant de spanning nog makkelijker los. Lopen maakt het hoofd leeg.

Ontspanning in het kwadraat

Dus wanneer we de optelsom maken…..groen, weidse uitzichten en de beweging, is de uitkomst: ontspanning in het kwadraat.

Wandelcoaching Nederland verzorgt diverse opleidingen en trainingen over werken in de natuur. Kijk op onze AGENDA voor meer informatie!