Je angsten loslaten

Angsten loslaten. Hoezo heb ik angst?

Hoezo heb ik angst? Daar merk ik niks van.’

Als je het niet bewust ervaart, lijkt het er ook niet te zijn.
Maar dan blijkt dat als iemand iets wil veranderen er iets ‘onzichtbaars’ belemmert. ‘Ik kan het niet!, Het is te moeilijk! Ik zou niet weten hoe!’ zijn allemaal uitspraken waaronder de werkelijke reden angst blijkt te zijn. Angst om gekwetst te worden door een afwijzing als iemand het niet met je eens is, angst om uitgelachen te worden, angst om je niet gehoord of gezien te voelen. Angst om uit je comfortzone te stappen en een nieuwe weg in te slaan, waarvan je de uitkomst nog niet weet.

Soms wordt angst niet herkend als angst, maar heb je meer een gevoel van weerstand en geef je af op een situatie die diep in je hart ook wel wilt. Gevoelens van angst, zichtbaar maken, erkennen en loslaten, brengt ontspanning. Daarna ontstaat er vanzelf ruimte voor iets nieuws.

acceptatie angsAcceptatie

Voor ‘loslaten’ zit vaak ‘acceptatie’, bijvoorbeeld door uit te spreken ‘Ik mag bang zijn’ of ‘Ik accepteer mijn angst(en)’.
Het boek ‘Jouw weg naar geluk’ beschrijft uitgebreid hoe je accepteert en is een aanrader als je meer rust, ruimte en vrijheid in je leven wilt realiseren.

Om écht los te kunnen laten is het natuurlijk wel van belang dat je duidelijk weet wat je angst is. Voel je je gevangen in iets onzichtbaars?

Bijvoorbeeld:

  • Ben je bang om echt een keuze te maken?
  • Durf je je mening niet te uiten naar je geliefde of in een groep?
  • Ben je bang om je partner of je baan te verliezen?
  • Wil je iets totaal anders dan de vertrouwde groep om je heen?
  • Of wat voor jou van toepassing is.

Onderzoek eerst welke specifieke angst jou in de weg zit

Wanneer je eerst de stappen van de TriA® Move doorloopt wordt het gemakkelijker om een specifieke angst duidelijk op het netvlies te krijgen. Je kunt het E-boek ‘TriA® Move hier gratis downloaden. Onderzoek ook wat het voordeel van deze angst is. Wat hoef je dan niet te doen of niet onder ogen te zien? Waar beschermt het je tegen? Hoe verschaft het je veiligheid? Wanneer je dit meer ziet, ben je ook al aan het loslaten.

Dan nu het echte ‘loslaten’. Belangrijk is dat je het met volledige overgave doet. Niet alleen met je hoofd maar in feite met je hele systeem. Het helpt dan ook om in een natuurlijke omgeving hier mee bezig te zijn. Je maakt dan meer contact met je zintuigen en je lichaam en ervaart duidelijker welk deel van jou aan het loslaten is.

Twee manieren van angsten loslaten

De eerste manier heb ik beschreven in het artikel ‘Pim en zijn petje’. Hier begraaft Pim zijn petje welke symbool staat voor zijn angst.

De tweede manier: wanneer je niet zoveel met ‘begraven’ hebt, werkt het goed om eerst een voorwerp te zoeken wat staat voor je angst. Dit leg je ergens neer op een plek waar het voor jou symbolisch achterblijft en je er letterlijk afstand van doet. Met overgave en je complete aandacht dit doen en er vervolgens langzaam van weg lopen, werkt ook heel sterk door. Visualiseer ook dat je het achterlaat, dus dat het kleiner wordt, verder weg is, etc.

Meer inspiratie

Will Smith laat in een video op een hilarische manier zien wat angst je brengt en wat er gebeurt als je het loslaat. Kijk hier de video. 

Coaching

Wil jij ook je angsten loslaten en hiervoor gecoacht worden door een van onze TriA® coaches?  Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Samen kijken we welke coach jou het beste kan begeleiden naar jouw gewenste situatie.

Alleen kom je ver, maar samen kom je écht verder!

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief