Houding als ingang voor gesprek

houding als insteek

Wandelcoaching biedt op een andere manier input voor meer diepgang dan dat je zittend een coachsessie voert. Al wandelend heb je de mogelijkheid om de houding en de manier van bewegen als ingang voor een gesprek te houden. ‘Ik merk dat je steeds trager begint te lopen’, ‘ik hoor dat je ademhaling heel hoog zit’. Of ‘Vind je het fijn om op de rand van het pad te lopen en herken je dit in het dagelijkse leven?’ zijn voorkomende opmerkingen c.a. vragen. Cliënten hebben dit zelf vaak niet in de gaten, maar feedback op dit vlak brengt veel inzicht over hoe ze in een bepaalde situatie zich gedragen.

Houding positief beïnvloeden

Als iemand veel gebogen loopt, sloft of juist heel snel en gehaast klopt dit altijd bij de ervaring die ze in een specifieke situatie benoemen. De houding op dat moment laten veranderen, door meer recht op te lopen, langzamer of bewuster stappen brengt acuut een andere beleving. De houding en beweging positief laten veranderen, heeft dus ook een positief effect op het geestelijk welzijn van je cliënt. Mooi dat hier ook onderzoek naar gedaan is. Dat geeft maar weer aan, welke positieve effecten als wandelend coachen realiseren. Daar worden wij blij van :)!

houdingOnderzoek effecten van houding

De manier van lopen, rechtop en zelfverzekerd of juist gebogen met hangende schouders, heeft invloed op de stemming”.

Dat schrijven psychiaters van Queen’s University uit Californië in het tijdschrift Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry.

“Verschillende studies hebben al aangetoond dat beweging een positief effect kan hebben op mensen die kampen met een depressie. Deze onderzoeken richtten zich voornamelijk op de optimale duur van de activiteit en de intensiteit van de beweging.

De onderzoekers van deze studie vroegen zich af of er misschien ook een verband bestaat tussen de manier waarop de activiteit wordt uitgevoerd en of dat effect kan hebben op het geestelijk welzijn.

Om dit uit te kunnen vinden, onderzochten de psychiaters 39 gezonde mensen. De deelnemers moesten eerst een lijst met woorden waar een sterke emotionele lading uit naar voren komt, uit het hoofd leren. Daarna werden ze op een loopband geplaatst.

Meetinstrument

Een scherm voor de loopband liet de deelnemers een meetinstrument zien, waarbij de deelnemers werd verteld dat het meetinstrument naar rechts uit moest slaan en dan was het goed. De deelnemers wisten niet wat dat precies inhield, behalve dat het ‘goed’ was. Als de meter naar links uitsloeg, was hun pas meer gedeprimeerd. 

De meter werd door de onderzoekers gemanipuleerd, waardoor iemand die ‘goed’ of ‘fout’ liep, soms een andere feedback kreeg: de meter sloeg niet naar rechts, maar naar links uit en andersom.

Opschrijven

Na de experimenten, moesten de deelnemers opschrijven welke woorden ze zich nog konden herinneren van de lijst met positieve en negatieve woorden. Zij die het zonder te weten met een negatieve houding hadden gelopen, herinnerden zich meer negatieve woorden. 

Door beter te leren begrijpen hoe mensen reageren op positieve en negatieve stimuli in de omgeving, wat ze betekenen en hoe we ze kunnen aanpassen, draagt weer bij aan het ontwikkelen van nieuwe therapieën.

Uit nu.nl/wetenschap

Wil jij ook meer de natuur in met je cliënten en gebruik maken van de mogelijkheden voor meer diepgang? Kijk dan hier op ons aanbod trainingen. 

Of maak hier zelf een belafspraak met Nicole en ze boomt graag even met je over de mogelijkheden voor jou.

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief