GROEN TAST JE HERSENEN AAN

Groen tast je hersenen aan

Groen tast je hersenen aan

Er zijn heel zaken die je hersenen aan kunnen tasten en eigenlijk altijd op een negatieve manier. Gelukkig voor ons als opleider van trainingen en opleidingen in de natuur is er ook een hele positieve hersen aantastende manier. Het natuurlijke groen tast namelijk ook je hersenen aan volgens Erik Scherder.

Erik Scherder

Een tijdje geleden las ik een artikel van Erik Scherder (hoog leraar Klinische Neuropsychologie) gepubliceerd in een online magazine van de ‘Vitale groene stad’. De Vitale groene stad zet zich in voor leefbare groene samenleving en daar worden we ook blij van.

Erik Scherder vertelt in dit artikel dat onze hersenen een probleem oplossend vermogen hebben en dat zij bestaan uit een complex netwerk. Onze hersenen willen uitgedaagd worden en dit doen we onder meer aan de hand van onze omgeving. De natuur is dan ook de perfecte omgeving, want die is altijd nieuw, anders en onvoorspelbaar. Dat is tevens een verklaring waarom je je in de natuur gelukkiger voelt: de prikkels van een natuurlijke omgeving zijn een verrijking voor de hersenen en daar word je voor beloond.

Natuur en associaties met vroeger

Scherder zegt in het artikel ook dat het heel goed mogelijk is dat je gelukkig wordt in de natuur vanwege de associaties met vroeger. Vroeger werd er veel meer buiten gespeeld en dat geeft vaak fijne herinneringen.

Groen tast dus onze hersenen aan, maar gelukkig wel op een positieve manier. Mooi nieuws voor (potentiele) wandel- en natuurcoaches!

Lees hier het volledige artikel van Erik Scherder. Inloggen is wel nodig.

Meer weten over dit onderwerp? Lees het GRATIS E-book; ‘Coachen in de Natuur’. 

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief