Energielek? Niet bij Vattenfall of Essent!

Energielek? Niet bij Vattenfall of Essent!

‘ Energielek’ is misschien iets wat je eerder linkt aan Vattenfall, Eneco, Engie of Essent maar waar je in eerste instantie niet aan denkt als je het over je eigen leven hebt. Toch komt dit heel vaak voor en heb je het soms niet eens in de gaten. In de hectiek van de dagelijkse dingen is er niet altijd de ruimte om voor jezelf te checken hoe het er met jouw energiehuishouding voor staat.

Een energielek ontstaat als je teveel activiteiten hebt die jou energie kosten in plaats van geven.
En ….wanneer je teveel geeft raak je leeg, dat is zo logisch als wat. Je bent snel moe, futloos, raakt eerder geïrriteerd, wordt ziek of je raakt in een burn-out.

Zelfreflectie

Zelfreflectie, even stil staan bij jezelf, brengt inzicht. Het opmaken van de ‘energiebalans’ levert enorm veel rendement op.
Als je uit de dagelijkse structuren stapt zie je gemakkelijker waar jouw persoonlijke drijfveren en motivatie toe dienen. De energievreters komen duidelijker op je netvlies, waardoor je andere keuzes maakt wanneer je weer in je werk of je dagelijkse bezigheden stapt. De vakantieperiode is dan ook een geschikte tijd om eens wat van die broodnodige zelfbeschouwing toe te passen. Ooit leefde ik ook van vakantie naar vakantie waardoor het een tijdelijk oplaadmoment bleek. Een doorleefde burn-out behoort dan ook tot mijn leven.

Niet omdat het moet

Tegenwoordig pak ik het anders aan. In mijn dagelijkse planning zitten meer rust momenten en daarmee tijd voor zelfreflectie. Buiten zijn, wandelen of gewoon even stil zitten en niks doen. In de aanloop naar mijn vakantie maak ik een lijstje met prioriteiten, realistisch en haalbaar. Ik houd me daar aan maar plan ook tijd in voor onvoorziene zaken.

Verder zorg ik voor rustmomenten. Juist daardoor voorkom ik stress op het laatste moment. Dat is voor mij de perfecte start voor een relaxte vakantie die niet nodig is als voorkoming van een op de loer liggende burn-out. Daarentegen een relaxte loskoppeling van wat was en waarin momenten van beschouwing zich gemakkelijk aandienen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Hoe doe jij dit?

‘Energievreters’ elimineren

Het is natuurlijk niet alleen belangrijk om relaxter een vakantie in te gaan, maar het hele jaar door de ‘energievreters’ uit je leven te bannen. Of in ieder geval ze te (h)erkennen en er anders mee om te leren gaan.

Wil je na je vakantie of misschien nu al een ‘energievreter’ aanpakken en ombuigen naar een ‘energiegever’?

Kijk dan hier en mail ons. We vinden graag voor jou de goede wandelcoach match!

 

Alvast een hele fijne vakantie en weer veilig thuis.

Corrie Reijngoud

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief