[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-kaxyj1pf’ admin_preview_bg=”]
7 patroon doorbrekers om in te zetten bij een coach sessie
Klanten die bij jou komen met hun vragen en problemen zitten over het algemeen vast in hun patronen. Die patronen belemmeren iets wat ze graag willen veranderen. Veel gewoontes zijn aangeleerd en overgenomen van mensen uit de omgeving. Zelfs als ze flink belemmeren in de persoonlijke groei is het vaak lastig om ze te doorbreken. Je klant een eerste kleine stap laten zetten in een veranderingsproces brengt ruimte en motivatie om door te pakken. Deze 7 tips helpen je klant zijn patronen te (h)erkennen en te veranderen. Ik gebruik ze graag in mijn buiten praktijk als wandelcoach!
De tips
Tip 1. Neem je klant mee naar buiten en maak het leuker. Maak het niet alleen leuk maar vooral simpel! Je klant mee naar buiten nemen, dat is al een nieuw patroon voor jou en je klant. Vervolgens ga je samen op weg en telkens na een paar minuten draai je om op het pad. Zonder iets te zeggen, al pratend stuur je hem met je non-verbale houding weer de andere kant op. Het effect is groots. Zo’n kleine gekke move, ook al voelt het in eerste instantie het vreemd maakt je klant al veel losser. Je kunt na een aantal keren hierover in gesprek gaan en vragen wat dit met je klant deed. Je hoort dan direct hoe flexibel iemand bijvoorbeeld is.
Tip 2. Ga eens met de klant na wat een patroon oplevert. Er zit namelijk altijd een voordeel aan een belemmerend patroon. Wanneer iemand dit helder heeft, kun je het ook sneller vervangen voor een ander effectief gedrag. Bijvoorbeeld: jaren geleden zei ik altijd ja, wanneer iemand me vroeg of ik kon helpen met iets. Tot het me allemaal teveel werd en iemand zei, ‘wat levert het je eigenlijk op om altijd ja te zeggen?’
In eerste instantie dacht ik dat ik het leuk vond om al die anderen, vaak zelfs ten koste van mezelf te helpen. Ik dacht dat ze me niet leuk meer vonden wanneer ik nee zou zeggen. Daar had ik de ware reden van het patroon getackeld. Met dat gegeven kon ik uiteindelijk het patroon veranderen en ‘nee’ zeggen, wanneer het mij niet uitkwam. En ik zal je wel vertellen, dat was een hele verandering en vooral een verademing. Laat je klant dus helder krijgen wat het voordeel is van het op een bepaalde manier doen, zelfs als iemand het helemaal niet meer wil.
Tip 3. Herhaal als coach regelmatig wat jij als terugkerend patroon hoort of ziet in de communicatie van je klant. Geef je klant ook de tip om iemand uit zijn omgeving te vragen hetzelfde te doen wanneer hij hetzelfde patroon blijft herhalen. De klant krijgt hiermee niet alleen inzicht in welke situatie, maar ook hoe hij zich gedraagt ten aanzien van bepaalde zaken. Bewustwording gaat voor de verandering uit.
Tip 4. Neem het ingesleten gedrag van de klant centraal en laat hem onderzoeken van wie hij het aangeleerd of overgenomen hebt. Laat hem ook kijken waarom die persoon dat zo deed of doet. Bij een ander ziet men het namelijk gemakkelijker. Het geeft vaak inzicht in waarom hij het zelf ook zo blijft herhalen. Bijvoorbeeld zijn vader deed altijd zijn driedelig pak aan naar een feest. Misschien kreeg hij hierdoor meer aanzien of voelde hij zich meer man. Je klant wil dit graag anders, want hij voelt zich er niet prettig meer bij. Laat hem dan een kleine actie bepalen die helpt het anders te gaan doen. Een kleine verandering bij dit voorbeeld zou kunnen zijn, om een colbertje op spijkerbroek te dragen.
Tip 5. Neem je klant mee naar een totaal andere plek. Of confronteer hem kort voor de afspraak met een andere route of iets dergelijks. Kijk eens wat dat met de klant doet en wat hij er bij ervaart. Afhankelijk van de mate waarin dit als prettig of inspirerend ervaren wordt kun je hem vragen of hij thuis ook iets op een andere manier zou kunnen doen.
Tip 6. Laat je klant een situatie nemen die hij al langer wil veranderen, maar wat tot nu toe niet lukte. Bespreek wat de stappen daarin tot nu toe waren. Laat je klant vervolgens een stapje veranderen in dat proces. Bijvoorbeeld: je klant wil een andere baan. Tot nu toe schreef hij een brief en wachtte af tot hij een bericht terug kreeg. Een kleine verandering zou zijn, wanneer je klant zelf na drie dagen belt en vraagt of de brief goed ontvangen is.
Tip 7. Een sterke oefening is om het volgende te doen met je klant: laat je klant op een lijn of een pad lopen. Hij zet 5 stappen, waarbij hij steeds zegt: wanneer ik de volgende stap gezet heb, heb ik dit en dat bereikt. Hierbij maakt hij bewust contact met het onbewuste en zet daarmee zichzelf letterlijk in ‘beweging’.
Bijvoorbeeld: Hij wil graag meer gaan sporten. Hij zet een daarop de eerste stap en zegt: als ik meer sport, dan voel ik me gezonder. Bij een volgende stap zou hij kunnen zeggen: wanneer ik meer sport, ben ik leniger. Dus steeds groter en fijner beschrijven. Als 5e stap zou hij kunnen zeggen: als ik meer sport ben ik een super krachtige, gezonde en fitte vrouw/man en een lust voor het oog.
Succes met het begeleiden van je klant. Veranderen van een patroon gaat vaak in meerdere stappen, maar het begint natuurlijk met de eerste! De vervolgstappen zijn altijd gemakkelijker. Bedenk dat je als je doet wat je altijd deed, je krijgt wat je altijd kreeg. Wanneer je iets verandert hoe klein dan ook, krijg je iets anders dan dat je altijd kreeg. Wil je een reactie plaatsen dan ben je van harte welkom dit hieronder te doen.
Ben je als coach, therapeut of vanuit een andere vorm van hulpverlening geïnteresseerd in een training op dit gebied? Kijk dan hier voor meer informatie.
[/av_textblock]