Werkvorm: Zelfvertrouwen vergroten

Gebrek aan zelfvertrouwen kan een onderliggend issue zijn bij de coachvraag en waar je bij aanvang van een wandelcoachsessie al vrij snel achter komt. Dit kan de effectiviteit en het resultaat van je coachsessie danig beïnvloeden en dat is jammer.
Wanneer je eerst aandacht geeft aan het gebrek aan zelfvertrouwen, bevorder je een meer relaxte toestand van je coachee.

Werkvorm: Zelfvertrouwen vergroten

Stap 1:

Laat je coachee een plaats zoeken waar hij blaakt van zelfvertrouwen en zich stevig voelt staan. Je kunt hem ook zaken laten toevoegen of weg laten halen. Bespreek telkens wat er gebeurt, bijv. als hij iets weghaalt of toevoegt. Je kunt daar ook op terug komen wanneer zijn plek compleet is. Belangrijk is om hem te laten ervaren hoe hij zich voelt en wat hij ervaart op deze plaats.

Stap 2:

Als deze fase afgerond is laat je coachee een oude stok/tak zoeken die staat voor zijn gebrek aan zelfvertrouwen. De stok moet een zodanig staat hebben dat er stukjes af te breken zijn.

Vervolgens laat je je coachee al naast jou wandelend vertellen over situaties in zijn leven waarbij zijn zelfvertrouwen danig beschadigd is. Telkens als hij er eentje benoemd dan mag hij een stuk afbreken. Laat echt de antwoorden uit de coachee komen en geef hem de ruimte. Sommige mensen hebben wat meer tijd nodig om situaties op te laten komen.

N.B. Mocht er ineens (per 0ngeluk) een groot stuk afbreken ga daar dan ook op in. Vaak zegt dat ook iets over deze kwestie.

Stap 3:

Laat je coachee weer in zijn eerste gecreëerde plek van zelfvertrouwen staan. En laat hem nogmaals bewust ervaren hoe het nu voor hem is. Zijn er in zijn beleving dingen veranderd? Kijkt hij anders en ziet hij andere dingen dan eerst? Voelt hij zich nog steviger of juist wiebeliger? (een nieuw gevoel kan n.l. wiebelig aanvoelen)

Er zal altijd iets veranderd zijn in zijn systeem, zelfs al ervaart hij het nog direct. Vertrouw daar op!

Succes en veel plezier!

Wist je dat we een superhandig E-boek vol wandelcoach inspiratie en tips hebben. Je download het hier gratis!

 

 

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief