Inzicht in je kwaliteiten en weten wat je in huis hebt, maakt dat je beter weet waar je blij van wordt en je eerder ervaart of iets wel of niet bij je past. Bijvoorbeeld het soort klanten, de duur van je sessie of een bepaalde techniek toepassen.

Werkvorm in de natuur

Zoek een wandelmaatje, die neutrale en open vragen kan stellen, en neem de tijd voor de wandeling. Zoek een natuurgebied waar je je prettig voelt en waar je niet teveel gestoord wordt door hondenuitlaters en kinderen. Laat ook je eigen hond thuis, zodat je niet afgeleid wordt. Een schrijfboekje of audio recorder kan ook fijn zijn, wanneer je thuis nog eens naar de uitkomst wilt kijken.

Werkvorm

Zoek een aantal voorwerpen uit de natuur, die jouw kwaliteiten symboliseren. Doe dit puur op je gevoel. Neem er minimaal 3. Benoem voor jezelf per voorwerp voor welke kwaliteit het staat.

Laat de ander, wanneer deze mee is, er ook naar kijken en benoemen wat hij/zij ziet. Bijvoorbeeld je hebt een steen en jij vindt deze hard en zwaar en de ander benoemt dat deze robuust, rond en stevig is. Ga erover in gesprek en kijk wat het meest prikkelt in wat de ander zei.

Benoem vervolgens aan je wandelmaatje wanneer en hoe je deze kwaliteiten al ingezet hebt. Je koppelt je kwaliteiten hiermee aan het dagelijkse leven.

Het werkt goed om de voorwerpen als anker mee naar huis te laten nemen, zodat je er thuis bewust van blijft en ze meer gaat herkennen in de dagelijkse gang van zaken.

Tip: Doe deze werkvorm nog eens na een paar weken en kijk wat er dan ontstaat. Je zult merken dat je dan vaak al bewuster bent van je kwaliteiten en wanneer je ze wel of niet in zet.

Wil je meer werkvormen leren en/of inzicht krijgen in je eigen kwaliteiten? Kijk dan op onze agenda voor de verschillende mogelijkheden!