Vijf valkuilen!

wanelcoaching nederland

[av_hr class=’invisible’ icon_select=’yes’ icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ position=’center’ shadow=’no-shadow’ height=’50’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ custom_border_color=” custom_icon_color=” id=” custom_class=” av_uid=’av-2r128a’ admin_preview_bg=”]

Vijf valkuilen en tips bij groepstrainingen in de natuur

Vijf valkuilen en tips voor het trainen van groepen in de natuur staan in dit artikel beschreven. Handig om te weten wanneer je van plan bent om ook met een groep naar buiten te gaan.

Een groep in de buitenlucht begeleiden vraagt om een andere aanpak dan bij een individuele coachingsessie of een training/workshop binnen. Al jaren coach en train ik mensen in een natuurlijke omgeving, in de buitenlucht. In dit artikel deel ik 5 valkuilen waar ik in het begin als trainer soms met twee voeten ingestapt ben.

Valkuil 1: Tijdbewaking

De deelnemers bevinden zich en/of lopen meer uit elkaar bij een oefening of werkvorm. Terug zijn op de plaats van afspraak neemt meer tijd in beslag dan wanneer je binnen bent. Mijn ervaring is dat zelfs wanneer er een duidelijke tijd afgesproken is, deelnemers de neiging hebben weg te blijven.

Tip: Calculeer altijd wat meer tijd in voor het verzamelen van de deelnemers tussen werkvormen en oefeningen.

Valkuil 2: Weersomstandigheden

vijf valkuilen en tips om buiten te trainenDe concentratie kan snel achteruit gaan, wanneer het heel koud of juist heel heet is. Ook bij regelval kan men te snel afkoelen en daardoor wellicht minder alert zijn.

Tips:

Bij kou: Wissel oefeningen af met korte stops binnen (wanneer dit mogelijk is) of laat de deelnemers een warming up doen middels een actieve werkvorm.

Bij hitte: Laat de deelnemers zoveel mogelijk onder de bomen werken of las een werkvorm in waarbij ze in de schaduw kunnen zitten. Zorg ook voor voldoende drinken, want door te weinig vocht kan een deelnemer ook z’n concentratie verliezen.

Bij regen: Zorg dat de deelnemers de juiste waterafstotende kleding dragen of zorg voor paraplu’s, want nat en koud worden kan heel vervelend en afleidend zijn.
Bij vochtig weer is het ook heel fijn om iets van plastic of een rubber matje mee te geven waardoor men toch droog kan zitten.

Valkuil 3: Vluchtacties

Wanneer de trainingsruimte niet afgebakend is door muren, is het voor de groep niet duidelijk wat het terrein is waar op gewerkt wordt. Ook kan het zijn dat je als trainer deelnemers tijdelijk ‘kwijt’ raakt en dus niet meer kan meekijken hoe bepaalde werkvormen en/of oefeningen uitgevoerd worden. Uit ervaring weet ik dat als het spannende oefeningen zijn deelnemers soms bewust en/of onbewust weg lopen van de groep, zodat ze niet meer in het zicht zijn. Daarnaast is het ook mogelijk dat mensen verdwalen op een terrein wat ze niet kennen.

Tip: Spreek duidelijk af op welk terrein gewerkt wordt of wat de uiterste grenzen zijn. En benoem dat je ze wilt begeleiden, maar als ze niet bereikbaar zijn ze de feedback van de trainer wellicht missen.

Valkuil 4: Materialen

Zelf gebruik ik regelmatig ondersteunende materialen bij demonstraties of werkvormen/oefeningen. Bijvoorbeeld bordjes met woorden, zinnen of aanwijzingen die op de grond liggen of ergens aanhangen. Als deze van papier of karton zijn, wordt het vies en gaat het vrij snel kapot.

Tip: Zorg voor een bescherming op je materialen. Maak bijvoorbeeld geplastificeerde bordjes of houten gelakte plankjes, die tegen alle weersomstandigheden kunnen en daardoor langer mee gaan.

Valkuil 5: Ongedierte

Ongedierte kan flink roet in het eten gooien bij het geven van een training in de buitenlucht. Denk aan muggen, wespen en vliegen die een vijf valkuilen en tips om buiten te trainenzoemende, storende factor zijn wanneer jij iets uit staat te leggen of er geoefend moet worden. Mieren, vooral de rode kunnen flink irritant zijn wanneer het voor bepaalde werkvormen fijn is om te gaan zitten. En dan zijn er nog de processierupsen (huidirritatie) en teken (risico op ziekte van Lyme) die vooral naderhand de klachten brengen. Lees hier meer over beestjes! surprise

Tip: De deelnemers vooraf waarschuwen maakt ze alerter, bijvoorbeeld bij het uitkijken waar ze gaan zitten. Tegen overmatige vliegende insecten helpt vaak al om Deet of een ander insectenwerend middel op te smeren of te spuiten. Prikweg en een tekentang zijn ook handig om bij je te hebben. In ieder geval is het goed om mensen te attenderen op het checken van hun lichaam op teken.

Voor tip 2 en 5 kun je het beste ook van tevoren al een mail sturen, zodat mensen voorbereid zijn en eventueel zelf iets mee kunnen nemen.

Valkuilen bij het trainen voor groepen zijn er gelukkig! Deze prikkelen je namelijk om nieuwe mogelijkheden te onderzoeken. Een training hierin met ervaren buitentrainers helpt je een stuk vooruit.

Voor informatie over de trainingen, kijk dan hier.

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief