Het kan in eerste instantie zo anders lijken dan het werkelijk voor iemand is. Zo blijkt ook uit het onderstaande praktijkvoorbeeld.

De reden dat hij bij me komt ligt op het werk, zegt hij. Zijn leidinggevende en collega’s vinden dat hij al een half jaar geïrriteerd en opstandig is. Zijn werk leidt eronder. Zelf is hij tot de conclusie gekomen dat hij graag iets anders wil gaan doen, maar niet weet wat. Eigenlijk is een loopbaanvraag de aanleiding voor ons gesprek.

5 bomen

Halverwege onze wandeling vraag ik hem een plaats aan te wijzen die staat voor wat hij zich wenst op werkgebied. Zonder lang nadenken, puur op gevoel, kiest hij een plaats met een groepje van 5 bomen, in het midden een kale plek en een hoop takken. Hij benoemd, als antwoord op mijn vragen, enkele zaken die daarin in de praktijk aanwezig zouden zijn, wanneer de gewenste situatie volledig gerealiseerd is.

6 bomen

We komen dichterbij en ik stel de vraag: ‘Waar sta jij ten opzichte van wat je graag wilt?’ Hij neemt een plek in en wordt door emoties overspoeld. Als antwoord op mijn vraag, wat hem zo raakt, verteld hij: ‘Hier zouden zes bomen moeten staan’. Het blijkt dat hij dit beeld associeert met zijn gezin. Daar op die plek komt eindelijk na 5 jaar het besef, dat hij het verlies van zijn kind, nog lang niet verwerkt heeft. En dit blijkt de onderliggende reden van zijn irritatie en frustratie op het werk.

Verdriet in stukjes

Vervolgens stelt hij zich voor dat de hoop takken, die in het midden ligt, zijn verdriet weergeeft. Hij ziet de losse takken, die door elkaar heen liggen en realiseert zich tegelijkertijd, dat het verdriet ook stukje bij beetje verwerkt kan worden. De eerste stap is op dat moment gezet. Het verdriet is ver weggestopt geweest. Dit komt voort uit de angst om overspoeld te worden door het verdriet en daardoor niet meer te kunnen functioneren.

wandelcoaching nederland

Met dat hij inziet dat het rouwen stap voor stap kan, komt de rust. Na drie wandelcoach sessies, zegt hij me gedag. Zijn verdriet komt nog regelmatig voorbij, maar hij kan er nu mee omgaan. Ook ziet hij weer de leuke kanten van zijn werk. Overigens werkt hij nu nog steeds bij dezelfde baas in dezelfde functie.

E-boek

Wil je meer lezen over hoe verdriet verwerkt en losgelaten kan worden? Download dan hier het gratis E-boek ‘Natuurlijk omgaan met verlieservaringen’.