TriA® Teamtip: Grote en kleine vissen

TriA® Teamtip: Grote en kleine vissen

Een tijdje geleden wandelde ik rond de visvijver, vlakbij mijn huis. Ik herinnerde me weer het probleem van de visvereniging, enkele jaren geleden. De aalscholver en de snoek hadden de overhand gekregen en alle kleine visjes uit de vijver gevist. Het aantal vissen daalde en de vis club en – wedstrijden waren lang niet meer zo leuk.

De juiste aanpak

De visvereniging pakte het echter goed aan.
De kleintjes werden beschermd door netten op te hangen tegen de duikvluchten van de aalscholver. Een aantal snoeken werden gevangen en ergens anders uitgezet. Binnen een jaar was er weer een goede visstand en de positieve vibe was weer aanwezig.

Duurzame inzetbaarheid

Zo gaat het in een team ook vaak; oude en jonge medewerkers wisselen elkaar af. Net geen student meer of al op weg naar je pensioen. Een interne cursus gevolgd of nog helemaal nieuw in de organisatie.
Bedrijven die optimaal gebruik maken van de kracht van hun personeel (en zich dus richten op duurzame inzetbaarheid) zijn bedrijven die een goed resultaat halen. Kennis en kunde worden op de juiste manier door gegeven en door ontwikkelt.

Duurzame inzetbaarheid vraagt van een leidinggevende en de medewerkers een open communicatie, elkaar aan (durven) spreken, voor zichzelf opkomen en talenten (verder) ontwikkelen. Maar ook een leidinggevende/manager die oog heeft voor de verschillen tussen de medewerkers. En die de unieke eigenschappen van een ieder ziet en inzet. Dit is zeker niet altijd eenvoudig.

Vangnet

Binnen een team heb je collega’s met verschillende communicatieve vaardigheden. Mensen die zich allemaal op hun eigen, unieke manier presenteren. De één is qua communicatie en gedrag wat handiger dan de ander. De verbaal minder sterken trekken zich dan vaak terug en maken zich ‘klein’. Voelen zich ondergesneeuwd en het werkplezier lijdt er onder.

Wees als leidinggevende extra alert op deze medewerkers. Geef ze juist wat extra aandacht en vraag hen naar hun mening. realiseer een ‘veilige’ werkomgeving. Jij bent het vangnet, en zorgt voor een goed evenwicht, met net een beetje meer aandacht. Resultaat: meer evenwicht en gelijkwaardigheid, wat de sfeer en de samenwerking positief beïnvloedt.

Positieve samenwerking

We hebben tijdens het verzorgen van workshops en trainingen gemerkt dat het voor leidinggevenden niet altijd gemakkelijk is om hier de juiste modus in te vinden. Binnen een team werken met de TriA® methode maakt dat het een stuk gemakkelijker wordt. Niet alleen voor de leidinggevende maar ook van de individuele medewerker. De positieve insteek van deze eenvoudige aanpak maakt dat er een meer open communicatie ontstaat. De basis voor een effectievere en positievere samenwerking.

Nieuwsgierig geworden naar deze manier van werken binnen een organisatie? Maak hier een belafspraak en we staan je graag te woord.

 

 

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief