Systemisch werken in de natuur. Praktijkvoorbeeld Patricia

Systemisch werken in de natuur. Praktijkvoorbeeld Patricia.

Systemisch werken in de natuur brengt op een gemakkelijke en lichte manier snel diepgang en transformatie bij vastzittende patronen. Zo blijkt ook in de coachingsessie met Patricia.

Patricia (36 jaar) komt uit een traditionele familie met sterke religieuze normen en waarden. Ze weet duidelijk wat ze wil in het leven. Toch telkens wanneer ze bewust een stap wil zetten, doet ze het niet en kiest ze ervoor alles bij het oude te laten en daarmee voor de veiligheid van haar familie. Ze raakt mateloos gefrustreerd over het feit dat ze niet echt voor zichzelf kiest.

6 bomen

Tijdens een coachingsessie wordt systemisch werken in de natuur ingezet en beeld ze middels een aantal bomen haar gezin van herkomst uit. Vader, moeder, 3 zussen en 1 broer. 6 bomen, 2 iets groter dan en met iets meer afstand van de andere 4. Het ziet er uit als een hechte groep. Ze vertelt nogmaals hoeveel broers en zussen ze heeft, 1 boom vergeet ze, diegene die voor haarzelf staat.  Wanneer haar de vraag gesteld word, waar ‘zij’ zelf staat wijst ze een dikke boom achter de 2 die voor vader en moeder staan.

Steun in de rug

Als ze goed kijkt ziet ze dat deze nog meer achter moeder dan achter vader staat. We staan een tijdje stil en bekijken het beeld van alle kanten. ‘Wat valt je op?’ vraag ik haar. ‘Het lijkt wel of ik mijn moeder steun’ antwoordt ze. Ik nodig haar uit tussen de bomen ‘haar zussen en broer’ te gaan staan op een plek die voor haar klopt. Ze kiest de plek in de volgorde van leeftijd. Op de vraag ‘hoe is het daar voor je?’ antwoord ze voorzichtig ‘heel onwennig, maar ook wel ok’. ‘Wat zou je je moeder willen zeggen?’ is de vraag en Patricia antwoordt met een heel verhaal naar haar moeder.

Rituelen

Rituelen zijn een belangrijk ondersteunend element in systemisch werken in de natuur en dit blijkt ook in de sessie met Patircia.

Het steunende gedrag naar haar moeder is zo’n onbewust gekopieerd patroon wat in de hele vrouwenlijn van de familie zit. Wanneer ze meer haar eigen leven gaat leiden, komt dat patroon in het gedrang en fluit haar automatisch terug.

We sluiten de sessie af met een ritueel. Ze zoekt een voorwerp wat staat voor dit patroon. Achter haar moeder, met de rug naar haar toe, laat ik Patricia dit patroon ‘teruggeven’ aan haar voorouders. Dit is in eerste instantie niet makkelijk, maar nadat ze haar voorouders ook bedankt voor het gebruik van dit patroon lukt het haar het voorwerp terug te laten geven aan haar voorouders. Het patroon heeft Patricia ook zeker iets opgeleverd. Ze hoeft namelijk niet de confrontatie aan te gaan met haar ouders over wat ze echt wil.

Patricia en haar actie

Bij Wandelcoaching Nederland werken we altijd met de TriA® methode en Patricia gaat dus ook met een actie naar huis. Na 2 weken vertelt ze dat ze een lange reis gaat maken, iets wat ze al heel lang graag wil. Ze is het gesprek met haar ouders aangegaan en ondanks de negatieve argumenten van haar ouders, zet Kim door. ‘Ik voel me zoveel vrijer en het contact met mijn broer en zussen voelt prettig anders’ is haar opmerking. Zij is superblij en gaat er voor!

Systemisch werken in de natuur

Ben je professional en wil je deze manier van werken ook leren? Lees dan hier over de training ‘Basis Systemisch werken in de natuur’.

P.S. Deze training is ook een sterke ondersteuning wanneer je als ondernemer op bepaalde terreinen wilt groeien. Je zet namelijk tijdens deze 2 dagen je persoonlijke leerdoelen in.

In het kader van de privacy is de naam in dit praktijkvoorbeeld veranderd.

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief