‘Geen oude koeien uit de sloot halen’ is zo’n uitspraak waarmee we pijnlijke zaken verborgen willen houden, voor onszelf of de ander. Maar wat hebben die oude koeien ons te vertellen, als je ze tegenkomt? Is het echt een oud beest dat er niet meer toe doet of kun je er een leermoment uithalen? Is het echt afgedaan of kun je meer lucht en ruimte geven aan een huidige situatie?

Praktijkvoorbeeld Erna

Erna is pissig op haar schoonzus die steeds een voorval aanhaalt uit het verleden. Deze schoonzus doet dit telkens in een situatie waarin ze samen in een discussie belanden. ‘Het lijkt wel of ze mij wil kleineren door telkens die oude koeien uit de sloot te halen’ zegt Erna verontwaardigt.

‘Wat is hetgeen wat jou werkelijk zo kwetst?’ vraag ik aan Erna.

Wat blijkt: in het voorval met haar schoonzus heeft Erna het gevoel gehad dat ze ten overstaan van de hele familie belachelijk gemaakt is. Terwijl ze dit vertelt komen de tranen en laat ze eindelijk de lading van dat moment los. In iedere discussie met haar schoonzus werd deze oude pijn aangewakkerd en getriggerd.

oude koeien uit de sloot wandelcoaching nederland 2Praktijkvoorbeeld Tim

Tim zit sinds kort in een nieuwe relatie. Zijn vorige relatie beëindigde, omdat zijn toenmalige partner overleed aan kanker. Na 2 jaar is hij begonnen aan online daten. Het klikte direct volgens Tim, maar na 3 maanden neigt hij er een “punt” achter te zetten. ‘Ze komt te dichtbij en ze verstikt me met haar aandacht.’

‘Wat is er dan precies wat je zo verstikt? vraag ik hem, wanneer we letterlijk dicht tegen een gesloten haag aan staan’.

Het blijft een poosje stil terwijl hij de haag tegen zijn lichaam aan voelt. ‘Ik ben zo bang haar ook weer kwijt te raken’ vertelt hij overmand door emoties. Wat blijkt: Tim is, op het moment dat zijn grote liefde overleed, het vertrouwen in het leven kwijt geraakt. Met het nieuwe vertrouwen komt er ook weer een stuk verlies naar boven, wat luid en duidelijk om ruimte vraagt.

‘Oude koeien’ hebben dus zeker een meerwaarde, mits ze geen excuus zijn om uit het hier en nu te ontsnappen!

Wil jij leren hoe jij jouw klant helpt om zijn verlieservaringen te verwerken? Dat kan tijdens onze training Natuurlijk omgaan met verlies.