Over uitstelgedrag en faalangst!

Over uitstelgedrag en faalangst!

Een ezel stoot zich in het algemeen niet vaker aan dezelfde steen.

Zo’n heerlijk oud gezegde die je in het dagelijks leven regelmatig tegenkomt. Meestal bij iets dat we voor de 10e keer herbeleven, terwijl het de 9 keren daarvoor ook al pijn deed.

Trots op de club van ‘ezels’

Ik kan je wel vertellen, ik hoor ook soms bij de club van ‘ezels’ en ik ben er trots op. Vandaag bedoel ik dan ook het terugvallen in voor mij niet werkend gedrag. Met twee voeten weer in zo’n oud gedrag stappen betekent dat ik aan het groeien ben en een volgende stap zet om iets in mijn leven te realiseren. Ik ervaar dan weer heel duidelijk, dit is wat ik NIET wil. In iedere geval niet hetgeen wat ik voor ogen had.
Met het ‘stoten aan die bekende steen’ is voor mij (weer..) o zo duidelijk en volgt ……… ‘dit ga ik anders doen!’

Uitstel gedrag

Bij het opstarten van Wandelcoaching Nederland uitstellen van bepaalde zaken aan de orde van de dag. Ik wilde een goed lopen bedrijf met mooie wandelcoach producten, opleiding en training. Aan de slag dan! ‘Makkie’ zou je zeggen. Ik wist namelijk wat ik wilde.
Toch was het voor mij niet altijd tsjakka en aan de slag. Bij waren er allerlei excuses over waarom dit of dat nog niet goed genoeg was, of dat het niet juiste moment was . Allerlei irrealistische gedachten staken de kop op en ik stelde uit waar ik voor wilde gaan.

Faalangst

Toen ik dat uitstelgedrag eens wat nader onderzocht tijdens een supervisie gesprek, kwam ik erachter dat ik stiekem ook bang was voor falen. Zou het wel allemaal gaan lukken? Kan ik dit wel? Wie zit er op mij te wachten en vinden ze het niet belachelijk wat ik in de wereld wil zetten? etc. Echte, pure faalangst dus! Excuses om het niet te doen beschermde me voor de mogelijke afwijzingen en de pijn daarvan.

NLP en wandelcoahcingSuccessen benoemen

De reflectie op mijn uitstelgedrag en en faalangst heeft me een prachtig inzicht gebracht.

Een positief werkende mechanisme is er ergens door pijnlijke ervaringen ontstaan. De bescherming die het bied is wellicht niet de handigste manier en zelfs onnodig, maar het heeft zijn functie. Door het benoemen van de successen die ik ondanks het uitstelgedrag en de faalangst toch heb behaald, ervaar ik kracht, motivatie en doorzettingsvermogen.

Dus… wanneer jij ook jezelf voor de 3e, 10e of 26e keer stoot aan dezelfde steen, bedenk dan:

‘Wat ben ik goed op weg!!

‘Wat werk ik hard aan mezelf!!’

‘Ik groei!!’

‘Ik ben trots dat ik bij de club van ‘ezels’ hoor!!’

Of pak je eigen best werkende woorden.

Je kunt dit trouwens ook op ander niet werkend gedrag toepassen en natuurlijk er ook met je klanten naar kijken.

Je vindt hier een artikel over hoe je je klanten kunt begeleiden bij het benoemen van successen.

Wist je trouwens dat wij ook supervisie trainingen bieden? Samen in een groep een bepaald (coach) gedrag onder het licht zetten en er de positieve kant van ervaren. Kijk hier voor de data.

Corrie Reijngoud

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief