Opleidingsbudget al gebruikt? Lees hier de tips!

Haal jij alles uit jouw opleidingsbudget? Verschillende organisaties zoals jeugdzorg, ggz en onderwijs hebben aandacht voor professionele ontwikkeling en nascholing. Ze vinden het belangrijk om hun personeel scholing te bieden en verder te ontwikkelen in hun functie. 

Ondanks mooie plannen en voornemens blijft in de praktijk gemiddeld 40% van het opleidingsbudget ongebruikt liggen. Een opleidingsbudget geldt voor een jaar en per 1 januari is het dan ook verdwenen. Dat is natuurlijk zonde. Hoe kom jij erachter of er nog opleidingsbudget beschikbaar is in jouw organisatie? En zo ja, hoe zet je het in? Jammer als jij er ook geen gebruikt van maakt. 

We merken met regelmaat dat mensen niet weten dat het er is en hoe je het kunt gebruiken.

Lees hier de tips om alles uit jouw opleidingsbudget te halen

  • In de arbeidsvoorwaarden en CAO staat altijd op welk opleidingsbudget jij recht hebt. Het wordt vaak weergegeven als percentage van de totale loonsom en ligt meestal tussen de 500 en 1500 euro per jaar.
  • Wees proactief en check binnen je organisatie, bij HR of jouw leidinggevende, welke opleidingsbudget er in jouw organisatie is gemaakt en in hoeverre hier ook mee gewerkt wordt en het geld daadwerkelijk ingezet wordt.
  • Tijd is belangrijker dan geld. 49% van de werkgevers vinden de tijd die jij weg bent van je werkplek vaak belangrijker dan het geld dat een opleiding of cursus kost (bron: ING Economisch Bureau). Wees creatief en geef je werkgever suggesties over hoe je de opleiding kunt volgen, bijvoorbeeld op je vrije dagen. 
  • Wat heeft jouw organisatie eraan als jij je laat scholen? Bedenk dus goed wat de waarde voor je organisatie is als jij een opleiding of training volgt. Op welke manier draagt dit bij aan jouw professioneel handelen, je mogelijkheden binnen de organisatie en de duurzaamheid van je functie. 
  • Praat erover, bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek. Overleg op tijd met je leidinggevende en collega’s over cursus onderwerpen die je interessant vindt
  • Als er écht geen opleidingsbudget meer over is, overleg dan of er een terugbetaling mogelijkheid is, bijvoorbeeld met terugbetaling vanuit je loon. Het Fietsplan was ook zo’n financieringsvorm.
  • Bedenk wat je tot nu toe al aan waarde heb gebracht. Ga staan voor wat jouw waarde is tot nu toe. Als je al een aantal jaren ergens werkt dan mag je ook ‘beloond’ worden om in jezelf te investeren. Je functie wordt daar vaak interessanter, leuke en meer zingevend van. Dit betekent weer dat jij waarschijnlijk langer bij je werkgever blijft en dat is weer van waarde voor de organisatie.

Wil je graag een Wandelcoachopleiding of een nascholingstraining willen volgen en gebruik maken van het opleidingsbudget. Aarzel dan niet om een belafspraak te maken. Want heb je hier wat hulp bij nodig hebben, dan hebben we altijd tips voor je hoe je je verhaal kunt onderbouwen.

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief