Klanten kunnen hun coachingsvraag soms moeilijk beschrijven. Het is dan lastig een duidelijk aanknopingspunt te vinden waar je verder mee kunt gaan als coach. Met hulp van een ‘natuurlijke spiegel’, kun je de kern van de hulpvraag makkelijk helder krijgen. Een handige werkvorm  tijdens wandelcoaching.

Werkvorm

Laat je klant een boom uitzoeken en laat hem de kruin, de stam en de wortels beschrijven. Nadat hij de onderdelen uitgebreid benoemd heeft, vertel je hem dat de kruin staat voor bescherming en de stam voor stevigheid, steun en kracht. De wortels staan voor basis en veiligheid. De verschillende onderdelen van de boom, staan dus allemaal voor eigenschappen die ieder mens in zich heeft. Dan maak je met je communicatie een bruggetje naar de huidige situatie; vraag hem wat hij mist in zijn huidige situatie.

Let op: deze werkvorm kan heftige emoties oproepen. Mogelijk is het bespreken van één aspect al voldoende.

Praktijkvoorbeeld

Johan wil meer plezier in zijn leven. De lol is er af in bijna alles wat hij doet. Hij voelt zich een zombie. De kruin van de eik die hij uitzoekt, beschrijft hij als sterk, veelzijdig, mooi gevormd en beschermend. Het bladerdek is zo dicht en je kan er fijn onder schuilen. De stam is rond, dik en je kan er lekker tegen leunen, zegt Johan.
De wortels zorgen ervoor dat zo’n boom wel honderden jaren oud kan worden. Sterke wortels dus volgens zijn zeggen.

Slappe vaatdoek en een watje

Na de totale beschrijving worden de specifieke onderdelen met hun symbolieken benoemd door de coach. Met een diepe zucht mompelt hij: ‘Ik voel me helemaal niet sterk, maar een slappe vaatdoek en een watje!”

Ontkrachten

Dit is precies waar het om gaat in deze sessie. Johan blijkt zich op alle terreinen van zijn leven zich voortdurend te laten ontkrachten door wat er om hem heen gebeurd. Hij voelt zich niet sterk genoeg om te staan voor wat hij wil en blij van wordt.

Natuurlijke spiegel

De opvolgende wandelcoaching sessies wordt hier dieper op in gegaan. Voor Johan is deze natuurlijke spiegel echt nodig om hem de inzichten te geven om op een nieuwe manier in het leven te gaan staan en andere keuzes te maken. Allen met woorden komt hij er niet uit. Het natuurlijke beeld legt automatisch de verbinding tussen zijn hoofd en het onderbewuste.

Het is mooi om te zien hoe Johan zich na de volgende wandelsessies ontwikkeld. Hij benoemd hoe sterk en krachtig hij in specifieke situaties zicht voelt. Verbaasd over zijn persoonlijke kunnen, vergelijkt hij zich met de eik, die hij eerder uitzocht. Een tevreden klant.

 

Wil je ook leren om je klanten in een natuurlijke omgeving te begeleiden en gebruik te maken van de natuurlijke metaforen en symbolen? Kijk dan hier voor ons aanbod!