Natuur op doktersvoorschrift!

natuur op recept

Natuur op doktersvoorschrift! Het is fantastisch dat we in deze tijd zoveel tot ons beschikking hebben om gezond te zijn en te blijven. En wanneer we dan toch ziek worden, is er heel veel voorhanden aan behandelingen en medicatie om de gezondheid weer te bevorderen. Gelukkig krijgt preventie ook meer aandacht, maar volgens ons mag die ontwikkeling nog wat sneller gaan.

Pilletje op recept

Nog regelmatig hoor je om me heen, dat voor veel klachten vrij snel een pilletje wordt voorgeschreven. We hebben natuurlijk allemaal onze eigen verantwoording en maken persoonlijke keuzes. Echter wanneer het de gewoonte is om snel recepten uit te schijven, is het voor de patiënten niet altijd eenvoudig om hier tegen in te gaan en andere opties te vinden.

Wat zou het fantastisch zijn wanneer er vaker een recept geschreven wordt met de omschrijving:

1 x daags een wandeling van 30 minuten maken

of

2x in de week een natuurfilm kijken van 1 uur

of

dagelijks een cd beluisteren met natuurgeluiden

of

voor problemen op specifieke levensgebieden met een wandelcoach in zee te gaan

of….

Vul maar in, er zijn zoveel mogelijk om de natuur in ons leven te laten en alle gezondheid bevorderende aspecten te gebruiken als behandeling of zeker als preventie.

Gezondheid bevorderende tips

Gebieden waarbij de natuur een positieve bijdrage levert in de zin van ondersteunende behandeling en/of preventie zijn o.a.:

Onderzoeken naar de effecten van de natuur

 

natuur op receptEen wandeling in de natuur doet iets met ons brein en kan de kans op een depressie wellicht verkleinen.

Wetenschappers verzamelden een grote groep proefpersonen en deelden deze op in twee groepen. De ene groep wandelde 90 minuten lang in de natuur. De andere groep wandelde 90 minuten lang langs een drukke vierbaansweg. Voor en na de wandeling moesten de proefpersonen een aantal vragenlijsten invullen en een hersenscan ondergaan. Ook werd onder meer hun hartslag gemeten.

Brein
Fysiek bleek het niet zoveel uit te maken of mensen nu langs een vierbaansweg of in een natuurgebied hadden gewandeld. Maar in het brein bleken er wel verschillen te zijn tussen mensen die in de natuur en mensen die in de drukte gelopen hadden. Het ging dan met name om de activiteit in een deel van het brein dat de subgenuale prefrontale cortex wordt genoemd. Dit deel van het brein is actief wanneer we herhaaldelijk gericht zijn op negatieve emoties. De activiteit in dit deel van het brein nam af wanneer mensen in de natuur wandelden.

Emoties
“Deze ontdekking is opwindend, omdat deze de invloed die blootstelling aan de natuur heeft op het reguleren van de emoties demonstreert,” vertelt onderzoeker Gregory Bratman. “Het kan wellicht helpen verklaren hoe de natuur ervoor zorgt dat we ons beter voelen.”

Inrichten
Het onderzoek heeft ook implicaties voor de wijze waarop we leefgebieden zouden moeten inrichten. “Deze resultaten suggereren dat toegankelijke natuurgebieden in een wereld die steeds verder verstedelijkt van groot belang zijn voor de mentale gezondheid,” stelt onderzoeker Gretchen Daily. Ongeveer de helft van de wereldbevolking woont nu in stedelijk gebied. Over enkele tientallen jaren zal waarschijnlijk zo’n 70 procent van alle aardbewoners in de stad wonen.

Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat mensen die in de stad wonen een twintig procent grotere kans hebben op angststoornissen dan mensen die op het platteland wonen. Mensen die in de stad geboren en getogen zijn, hebben bovendien een twee keer grotere kans dan plattelanders op het ontwikkelen van schizofrenie. “Deze resultaten zijn belangrijk, omdat ze suggereren – maar nog niet bewijzen – dat er een causaal verband tussen de toenemende verstedelijking en toename in mentale ziekten is,” stelt onderzoeker James Gross.

Let op: Niet alles met een wandeling of een verblijf in de natuur op te lossen, maar heel veel klachten kunnen verminderen en/of verdwijnen door wel vaker de natuur ‘in te nemen’.

Daarom zou het zo fijn zijn als de artsen in de opleiding hier al mee besmet worden en leren hoe ze een recept schrijven met een ‘natuurlijk medicijn’.

 

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief