Leen in het moeras

Leen in het moeras

“Ik kom er niet meer uit. Hoe harder ik werk hoe meer ik vastdraai en het lijkt wel of ik een moeras verzuip.” Dit is de opmerking waar Leen mee bij zijn leidinggevende Bas komt. Een mooi praktijk voorbeeld van het werkt.

Bas, leidinggevende op een afdeling met 12 medewerkers volgt een TriA® coachingtraject. ‘Hoe kan ik daarin helpen? Ik heb met hem te doen, maar er is ook veel werk en ik weet niet goed hoe ik moet reageren’ is de opmerking van Bas.
Bas blijkt zélf moeite te hebben met zijn grenzen aan te geven. Ook voor Leen is dit een grote valkuil. De situatie van Leen spiegelt Bas en daardoor kan hij ook geen goed begeleiding geven voor zijn collega.

Bas en grenzen aangeven

Bas ziet ook geen oplossingen als het te druk is, omdat hij vind dat het werk ten allen tijde gedaan moet worden.  ​In de coaching sessie ligt de focus op het ‘grenzen aangeven’ van Bas. Met de inzet van een natuurlijke werkvorm maak Bas met takken een cirkel die voor zijn ruimte staat. Het wordt een hele kleine cirkel en bij de uitnodiging er in te gaan staan, kunnen zijn voeten er nauwelijks in.

Een klein duwtje tegen zijn schouder maakt dat hij bijna omvalt en uit zijn cirkel stapt. Als de coach in de cirkel gaat staan, zegt hij niets.

Bij doorvragen of hij herkent wat er gebeurt, ‘zijn plek verlaten en een ander de ruimte in te laten nemen’ erkent Bas dat hij alles gemakkelijk laat gebeuren en snel ja en amen zegt. Collega’s en zijn direct leidinggevende bepalen heel veel over zijn planning en de invulling van de week. Dit betekende dat Bas vaak teveel werk heeft en zaken niet goed af kan werken. ‘Ook een soort verzuipen, maar dan anders’ zegt Bas grinnikend.

Duidelijkere grenzen

De TriA® wandelcoachsessies helpen hem om anders met zijn persoonlijke grenzen om te gaan.

Na een aantal maanden komt Bas voor zijn laatste sessie en verteld hij dat er heel veel veranderd is. Hij ziet én voelt scherper wat zijn grens is, handelt daarnaar en krijgt zijn werkzaamheden beter af. Hierdoor is hij veel relaxter en kan hij zelf zijn ‘te drukke’ collega veel beter begeleiden.
Bas weet Leen uit zijn ‘moeras’ te bevrijden, doordat hij nu bewust is van wat Leen steeds vergat te doen...zijn grenzen aan te geven.

Loop je vast?

Begeleid jij ook mensen in een bepaalde setting en loop je tegen vraagstukken van je klanten aan waar je niet goed grip op krijgt?

Een TriA® coachingtraject helpt je niet alleen je klant/cliënt beter te begeleiden, maar zelf maak je ook een enorme groei door. Maak hier een belafspraak en bespreek de opties met Nicole.

Wil je een gedegen geaccrediteerde opleiding volgen? Kijk dan hier voor meer informatie.

NB. De namen in dit bericht zijn veranderd om de privacy te bewaken.

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief