We weten allemaal dat het, om de gewenste professionaliteit te bereiken, voor coaches goed is om bepaalde regels en kaders te hanteren. Een aangeleerde methode fungeert, zeker voor beginnende coaches, als leidraad om het coachen in praktijk te brengen. Het gevaar daarbij is wel dat het een aangeleerd kunstje gaat worden, waardoor de coaching steeds meer aan de oppervlakte blijft en niet meer tot de kern doordringt. Met het loslaten van je ‘rebel’, kun je dat wel weer bereiken.

‘Past deze deze regel of aanpak nog bij mij?’ of ‘Haal ik nog wel het maximale effect uit mijn sessies?’ zijn vragen die je jezelf als coach regelmatig kunt stellen. De zoektocht naar de eerlijke antwoorden kan best pijnlijk zijn, omdat het je met je eigen angsten en onzekerheden confronteert. De kans bestaat immers dat je, met een door de jaren heen zelf gecreëerd ‘harnas’ van (on)geschreven wetten en kaders, comfort en veiligheid om je heen hebt gecreëerd, waarbinnen het voor jou als coach prettig werken is. De keerzijde van deze medaille is echter dat je, doordat je je cliënten volgens een standaardmethode begeleidt, ongemerkt een afstand tot diezelfde cliënten heb geschapen en dat kan een negatief effect hebben op het effect van je behandeling.

Vakmanschap

Het kader en die bijbehorende veilige zone van waaruit je als coach werkt, is gebaseerd op jouw normen, waarden en overtuigingen. Als jij, als coach, de overtuiging hebt dat je ‘te intiem’ bent wanneer je doorvraagt naar de kern bij de cliënt, dan mis je misschien essentiële informatie om je coaching effectiever te kunnen maken. Vind je echter dat je wel het onderste uit de kan moet kunnen halen bij je cliënt, dan kun je ogenschijnlijk positieve resultaten behalen, maar er tegelijkertijd voor zorgen dat je cliënt dichtklapt. Het is dan ook zinvol om voor jezelf na te gaan wat jouw coaching stuurt en deze kennis te gebruiken om nog beter vanuit jezelf te gaan coachen.

Je vakmanschap wordt immers mede bepaald door hoe jij zelf met de gebeurtenissen in je leven omgaat. Ben jij iemand die graag de regels van anderen volgt, dan zal dit ook naar je cliënten uitstralen. Tijdens een sessie fungeer jij immers als spiegel voor de cliënt. Wil je dat je cliënt echt zijn eigen weg durft te volgen? Of zaken in zijn of haar leven werkelijk gaat accepteren? Besef dat je met al je acties het meeste bereikt, wanneer je dit zelf ook kunt en doet.

Intuïtie

Om de houvast van regels en een bepaalde aanpak los te kunnen laten is het vergroten van je zelfvertrouwen belangrijk. Durf je eens een andere manier van coaching uit te proberen door meer te vertrouwen op je intuïtie? Door het toelaten van je intuïtie en spontane ingevingen kun je vrijer en op een meer bij jou passende manier gaan werken.

De ‘rebel’ in jezelf zal hierdoor meer ruimte krijgen en een positief effect op je coaching hebben. Vertaal rebel dan ook niet met dwarsligger, maar met motivator om een nog betere coach te worden. Op deze manier maak je optimaal gebruik van jouw unieke kwaliteiten als coach, ook al lijken deze niet binnen een bepaald kader of methode te passen en kun je met jouw aanpak beter tot de kern komen. Dan wordt het makkelijker om verbinding te maken met de onderliggende emoties, drijfveren en kwaliteiten van je cliënt  en kun je diepere en langdurigere coachingseffecten bereiken.

Oefening

Onderstaande oefening helpt je om de ‘rebel’ in jezelf meer toe te laten. Het lijkt misschien tegenstrijdig met het bovenstaande maar deze krachtige oefening is gebaseerd op de drie stappen van de TriA® methode. Experimenteer hiermee totdat je een vorm vindt die het beste bij jou past.

Deze oefening is het meest effectief in de vrije natuur. Buiten ben je je bewuster van al je zintuigen, je hele systeem wordt er ‘geprikkeld’. Neem een coachingssessie in gedachten en bepaal twee fysieke plekken; één voor de gewenste en één voor de huidige situatie. Start met de gewenste, zodat je duidelijk voor ogen hebt waar je naar op weg bent. Wanneer je heen en weer loopt tussen deze twee plaatsen, zul je het contrast het meest intens ervaren. Zo ontstaat – op een natuurlijke manier – de motivatie om daadwerkelijk in actie te komen.

Contrast beleven

In zowel de aandacht- als de acceptatiefase is het goed om tussen de beide situaties een paar keer te switchen. Sta op de verschillende plaatsen stil, leef je in en vergelijk de uitkomsten. Belangrijk zijn de emoties en het gevoel wat daarbij ontstaat.

Aandacht gewenste en huidige situatie

Bij aandacht geven is het van belang dat je al je zintuigen gebruikt. Wanneer je een antwoord op een vraag geeft, merk dan op hoe je staat of zit, wat je in je lichaam ervaart en wat je voelt.

Vragen bij de gewenste situatie

 • Wat betekent het voor jou in positieve zin, wanneer de ‘rebel’ er volledig in jouw coaching mag zijn?
 • Hoe denk je over jezelf?
 • Wat zeggen je interne stemmen en hoe communiceer je met anderen?
 • Welke emoties horen daarbij? Hoe voel je je?
 • Hoe handel je?
 • Wat merken anderen aan je?
 • Wat is het effect voor de cliënt?
 • Wat levert het nog meer voor je op?

Vragen bij de huidige situatie

 • Hoe werk je nu?
 • Wat betekent dit voor je?
 • Wat mis je?
 • Welke waarde, norm en/of overtuiging belemmert je het meest om meer ruimte te geven aan coaching die beter bij jou past?
 • Hoe communiceer je met jezelf en met anderen?
 • Wat betekent dit voor het effect van je coaching?
 • Welke vragen stel je?
 • Wat denk je hierbij?
 • Welke oefening doe je nu juist niet?
 • Hoe voel je je bij deze manier van coachen?
 • Op welk(e) moment(en) was de ‘rebel’ er in het verleden wel? En wat leverde dat toen op?

Acceptatie gewenste en huidige situatie

Voor het accepteren, het compleet nemen zoals het is, gebruik je bij voorkeur een vorm waarvan jij weet dat je snel contact met het onderliggende gevoel kunt maken. Zorg er wel voor dat je direct de rebel in de actiestand zet en dat het echt jouw manier is, want dan ervaar je het meeste effect. Je krijgt bij elke stap drie suggesties.

Acceptatie gewenste situatie

 • Omschrijf naar aanleiding van de antwoorden op de vragen wat je wilt zijn en spreek dit hardop uit. ‘Ik mag de rebel zijn’ of ‘Het is fijn om dwars te liggen’, kunnen je op een positieve manier triggeren.
 • Gebruik natuurlijke voorwerpen en leg deze op de grond om jouw huidige situatie uit te beelden. Loop er omheen, bekijk het tafereel van alle kanten en ook eens van een grotere afstand.
 • Schrijf op wat er allemaal bij je opkomt, zonder op de ‘fouten’ te letten.

Acceptatie huidige situatie

 • Omschrijf naar aanleiding van de antwoorden op de vragen wat je nu bent, (niet) doet of wat je van jezelf vindt. Spreek dit hardop uit. Bijvoorbeeld: ‘Het is goed zoals ik het nu doe’ of ‘Ik mag boos zijn als het nog niet lukt’.
 • Gebruik natuurlijke voorwerpen en leg deze op de grond om jouw huidige situatie uit te beelden. Loop er omheen, bekijk het tafereel van alle kanten en ook eens van een grotere afstand.
 • Schrijf op wat er allemaal bij je opkomt, zonder op de ‘fouten’ te letten.

Actie bepalen

Je hebt nu het contrast ervaren. Om ook daadwerkelijk iets te veranderen, is het van belang om letterlijk in beweging te komen. Het werkt dan ook goed om dit al wandelend te doen en een kleine stap te bepalen die je in de richting van de gewenste situatie zal brengen. Het uitspreken en daadwerkelijk zetten van deze stap versterkt het gevoel. Zorg ervoor dat de actie SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) is. Beter een kleine stap met een succeservaring, dan een grote die niet uitgevoerd wordt.

Mogelijke acties

 • Volgende week donderdagmiddag ga ik met mijn (oefen)cliënt een nieuwe werkvorm doen.
 • Met mijn volgende (oefen)cliënt ga ik wandelen in plaats van een sessie houden in de gebruikelijke setting.
 • Ik schrijf vanavond de belangrijkste ‘rebel’-regel op waar ik mezelf aan houd als ik weer een coachingssessie heb.

Tips

 • Houd het simpel.
 • Vraag iemand om samen te oefenen.
 • Wanneer het niet goed lukt om bij je gevoel te komen, probeer het dan op een ander moment nog eens. Oefening baart kunst.
 • Doe de oefening over een tijdje nog eens en realiseer je wat er al veranderd is.

Succes en veel ‘rebels’ plezier!

Meer lezen:

Boek ‘Aandacht, Acceptatie en Actie! De TriA®methode voor professionele begeleiding bij persoonlijke ontwikkeling’.