Hij doet………zij doet

 

Hij doet………zij doet…

‘Hij doet dit of zij doet dat……’. Dit soort uitspraken  horen we regelmatig tijdens de activiteiten die we voor bedrijven en organisaties organiseren. Dit bijvoorbeeld in het kader van ont-stressen, vitaler op het werk, kennismaken met wandelcoaching en ‘Wandelend vergaderen’.

Trudie

‘Hij loopt er de kantjes van af, terwijl we al achter lopen met het werk’ verteld Trudie tijdens een TriA® wandelcoach sessie en ze is duidelijk heel erg gefrustreerd. Na wat doorvragen komt er nog een rij van zaken die haar collega allemaal verkeerd doet. Tijdens de sessie wordt ze uitgenodigd iets aan te wijzen wat staat voor haar collega. Ze wijst op een dikke, rechte beuk die solitair staat. Er is veel licht en ruimte om deze boom.

Ik ben bijna niet te zien

Bij de vraag ‘Waar sta jij ten aan zien van hem?’ wijst Trudie een struik aan met rode bessen, stekels en dicht op allerlei andere bomen en struiken.

Ze wordt vervolgens uitgenodigd om vanaf een afstand te kijken en te benoemen wat haar opvalt. ‘Ik ben bijna niet te zien’ zeg ze bijna onhoorbaar. ‘En het ziet er erg benauwend uit’ vervolgt ze.
Op de vraag ‘Is dat ook wat je in het dagelijkse werk ervaart?’ knikt zonder een woord te zeggen en de tranen lopen over haar wangen.

Stel je bent die boom?

‘Stel je bent die boom?’ en de coach wijst een dikke beuk aan, redelijk in de buurt van haar collega. Deze boom heeft wel veel ruimte en staat in het licht. ‘Hoe zou dat zijn?’
‘Dat zou heel fijn zijn’ is haar antwoord, ‘maar dat is niet zo,’ vervolgd ze met een zucht.
Trudie wordt uitgenodigd bij de boom te gaan staan die voor haar staat en op die plek kijkt ze een tijdje naar ‘haar collega’.

Ik laat alles op mijn bordje schuiven

Bij de vragen ‘Wat zie je nu?, Wat ervaar je?’ antwoord ze aarzelend ‘Eigenlijk komt hij heel goed voor zichzelf op. Ik doe dat niet. Ik laat alles op mijn bordje schuiven en kan het helemaal niet meer aan.’
Met deze conclusie word de sessie afgerond. De eerste stap is met haar leidinggevende in gesprek gaan en aangeven dat ze teveel werk heeft.
Een tijd later verderop in het coachtraject geeft ze aan, dat ze nu haar collega heel anders bekijkt en stiekem zijn gedrag kopieert. Ze leert beter daardoor ‘nee’ te zeggen en de balans in het werk goed te houden.

Een mooi voorbeeld hoe we de ander zien en wat we er van kunnen leren, dankzij een verhelderende coachingsessie.

‘Hij doet dit’ cultuur?

Is er binnen jullie bedrijf ook een ‘Hij doet dit’ cultuur? En wil je daar iets in veranderen? Mail naar info@peakimpact.nl voor de opties. Ben je zelf niet beslissingsbevoegd, geef het dan zeker door aan een leidinggevende. Meer werkplezier door autonome medewerkers zorgt voor een ‘gezonde’ werkomgeving. En daar heb jij persoonlijk ook profijt van.

 

 

 

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief