Ben of word jij een goede wandelcoach of niet? Misschien herken je bij jezelf ook wel eens de twijfel en poppen er vragen op zoals:

  • Kan ik een goede (wandel)coach worden/zijn?
  • Ga ik genoeg verdienen met wandelcoaching, er zijn al zoveel coaches?
  • Doe ik het wel goed met hoe ik het doe?
  • Is het raar wanneer ik zeg dat ik mijn klanten mee naar buiten neem voor een sessie?
  • Heb ik tijdens mijn sessie wel genoeg natuurlijke metaforen en symbolen in gezet?

Ik had deze twijfels ook regelmatig. Vooral toen ik net gestart was en dat was zeker niet altijd gemakkelijk. Zo gaat het natuurlijk vaak: je zet een stap en dan komen de twijfels, zeker wanneer het niet direct loopt zoals jij wilt.

Mijn verhaal

Laat ik eerst maar eens vertellen vertellen hoe ik in de natuur belandde met mijn klanten, want dat was ongelofelijk toevallig. Tijdens 1 van de eerste sessies binnen een organisatie, waar ik 25 managers en verschillende andere medewerkers coachte, stak de twijfel flink de kop op. Ik was, als zovelen met mij, gestart met ‘binnen’ coachen, gewoon aan een tafel met 2 stoelen. Er werd op kantoor een ruimte voor mij gereserveerd voor 1,5 uur en ik zat met mijn klant binnen. En dat werkte goed tot op een dag er iets mis ging in de planning. Er was geen ruimte vrij. Aan mij de keus of we de afspraak zouden verzetten of naar buiten zouden gaan voor de sessie. De keus om naar buiten te gaan met de manager, was een life-changer.

Life-changer

Niet alleen de klant was heel enthousiast, maar ik zelf ook, want de diepgang ontstond veel gemakkelijker. Het gebruik van een weiland, een koe en een hek als metafoor maakte heel veel los bij de klant. En dit alles ontstond bij mij op een hele natuurlijke en vanzelfsprekende manier. Het leek alsof er een deur bij mij open ging naar een oude weggestopte passie. Het in alle vrijheid rondstruinen in de natuur en kijken wat er ontstaat.

We waren allebei heel content met de uitkomst. De klant vertelde dat hij bepaalde zaken nog nooit tegen iemand verteld had en hij was daar zelf heel verbaasd over. ‘Ik heb letterlijk iets achter me gelaten’ vertelde hij geëmotioneerd. Ik was enorm geraakt door de effecten van deze onverwachte natuurlijke sessie.

Voortaan buiten coachen

Vanaf die sessie besloot ik dat ik voortaan altijd naar buiten wilde met mijn klanten waar dan ook. Ik had heel duidelijk het positieve effect ervaren. Ik wilde niet anders meer. Toen kwam echter de twijfel met de bijbehorende interne vragen en opmerkingen:

  • Zullen ze deze aanpak niet vreemd vinden en dan met name de mannen en vrouwen in pak?
  • Niemand kent deze manier van coaching (dat was in 2004 nog zeker aan de orde), willen ze mij dan wel als coach?
  • Het is toch veel te simpel, want het lijkt of ik alleen ga wandelen met mensen.
  • Ik heb hier geen diploma voor, dan kan het nooit goed genoeg zijn.
  • En zo waren er nog veel meer vragen.

Blijf bij je gevoel

Gelukkig heb ik tegenover al die twijfels een heleboel positieve, effectieve en waardevolle tegenhangers kunnen zetten. Ik ben dus gewoon doorgegaan op de weg die ik ingeslagen was, met alle positieve gevolgen van dien. En dat zijn er heel wat. De allerbelangrijkste is dat ik mijn hart gevolgd heb. Hierdoor ontstonden de benodigde situaties als vanzelf.

Hoe doe jij dit? Lukt het jou om je twijfels als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen en volmondig achter je beslissing te kunnen staan? Wel of niet te gaan voor het vak wandelcoaching of wanneer je al coach bent te kiezen voor een natuurlijke praktijkruimte?

Mijn tip: Ga ervoor en blijf bij je gevoel, want wat de hele wereld ook zegt, als het voor jou klopt dan is het helemaal ok. Oplossingen, nieuwe wegen en alles wat je nodig hebt zal zich op een gemakkelijke manier aandienen.

Succes en heel veel plezier!

P.S. Wanneer je de vaardigheden mist of als je niet echt een effectieve wandelcoachmethode in je toolkit hebt is het natuurlijk wel handig om je daarin te ontwikkelen.

Ook blijkt het steeds moeilijker te worden in het onderscheiden van jezelf omdat een ieder zich wandelcoach mag noemen. Dan kan de TriA® licentie een goede manier zijn om jezelf sterker in de markt neer te zetten. Immers je gaat niet zomaar wandelen met je klant, wat helaas nog veel mensen denken.

Lees hier meer over hoe je de TriA® licentie krijgt en hoe je de licentie verlengt.

Lees hier meer over de TriA® methode.