Acceptatie…alles er laten zijn!

Wandelcoaching Nederland

[av_textblock size=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-kay0hsag’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Acceptatie….alles er laten zijn

Acceptatie, alles er laten zijn, wat is dit moeilijk voor Koen. Koen gaat voor de 4e keer mee voor een TriA® wandelcoach sessie. Hij komt vanuit een burn-out en werkt voor 80%. Hij vindt het nog steeds lastig wanneer hij tijdens een situatie op zijn werk onrustig wordt. Hij is het overzicht dan kwijt en vervolgens komt er geen werk meer uit zijn handen.

‘De opbouwperiode heeft lang genoeg geduurd!’ zegt hij. Koen is gefrustreerd en heeft allerlei oordelen over zichzelf. ‘Ik voel me een zeurpiet’ zegt hij zuchtend.

praktijkvoorbeeld Alex wandelcoaching nederlandKoen zijn ‘kronkels’

Halverwege onze wandeling ligt er naast het pad een grote hoop met afgebroken takken en stammetjes. Ze liggen er lang. Heel lang! In het midden van de takken is een ruimte waar Koen precies kan staan. Hij wordt uitgenodigd om met gesloten ogen voor te stellen, dat het zijn oude gedachten, patronen en overtuigingen zijn. Inclusief de oordelen die hij steeds over zichzelf heeft.

Onrust en verkramping

Ik herhaal enkele keren wat hij allemaal over zichzelf zegt en hoe hij zich daarmee ‘in de tang houdt’ en ‘naar beneden haalt’. Vervolgens spreekt zelf de zinnen uit, die hij normaal ook zegt. Langzaamaan voelt hij wat dat met hem doet. Een gevoel van verkramping en onrust in zijn lichaam is de reactie.

Het simpelweg zien en het laten ervaren is al voldoende. Gaandeweg, doordat het besef binnen komt, wordt de ontspanning voelbaar. Na het openen van zijn ogen, kijkt hij naar de takken en zegt hij glimlachend: ‘Eigenlijk zijn ze heel mooi die kronkels.’

Acceptatie en rust

Wat fijn de ervaring van dat moment. ‘De kronkels’, overtuigingen en oordelen, die er helemaal mogen zijn. Heel veel rust ontstaat er door die ervaring. Daar gaat het namelijk om; accepteren dat je jezelf niet mooier voor hoeft te doen dan wie je bent. Niet groter hoeven te maken dan je je voelt. Niet hoeven te voldoen aan de ‘regels’ van je omgeving, etc. Gewoon weten dat al je eigenschappen er mogen zijn.

Zou het niet fijn zijn als we de kronkels altijd zo zichtbaar langs het pad zouden zien liggen? Kronkels die er mogen zijn!

Acceptatie is de 2e stap in de TriA® methode, een hele belangrijke. Wanneer je namelijk niet accepteert dat het is zoals is, dan krijg je nooit een duurzame gedragsverandering.

Wil je ook leren hoe je je klant meer kan laten accepteren en meer zichzelf te laten zijn? Kijk dan hier voor de Beroepsopleiding Wandelcoachen als Professie of de training TriA® voor Professionals.
[/av_textblock]

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief