‘Aan mijn hoela’, ‘bekijk het maar’ of ‘dat kan ik nooit accepteren’ zijn veel voorkomende uitspraken, die ik tijdens mijn werk als wandelcoach hoor.
Acceptatie is een onbegrepen en vaak ‘vies’ woord naar mijn idee. Terwijl wanneer je het woordenboek er op na slaat het alleen betekent dat je iets aanneemt, erkent, aanvaardt of goedkeurt. Lijkt logisch en niet moeilijk zou je zeggen. Vaak is het toch een lastig proces voor klanten. Accepteren betekent namelijk letterlijk alles opgeven, aannemen, goedkeuren en erkennen wat er zich aandient. De complete ervaring.

Ben je blij dan voel je dat, dan mag het er zijn en je geeft er expressie aan op jouw manier. Wat dat dan ook is. Je hebt er in ieder geval geen oordeel over en er hoeft niets aan de situatie te veranderen. Maar hoe is het als je verdriet er mag zijn en het verdriet niet hoeft te veranderen of hoeft weg te poetsen?

Praktijkvoorbeeld

Freek is bijvoorbeeld tijdens een coachingssessie boos op zijn partner. Hij zegt: ‘Zij is steeds chagrijnig  en wijst mij voortdurend af’. Hij zegt vervolgens tegen mij, dat hij haar snapt. Dat ze het druk heeft en dat het allemaal wel goed komt. Kortom zijn boosheid wordt weg geredeneerd en mag er niet helemaal zijn. Wanneer hij deze boosheid zou erkennen van zichzelf en ook echt zou voelen, dan zou hij deze los kunnen laten. En er zou ruimte en rust ontstaan. En de mogelijkheid om erover in gesprek te gaan. Of wellicht is de noodzaak daarvoor wel helemaal verdwenen.

Als coach heb je in zo’n geval de sleutel in handen. Jij kunt je klant over de drempel naar volledige acceptatie brengen. Je doet dit door steeds de aandacht van de klant naar zichzelf te leggen. De vraag: ‘Wat doet dit alles met jou?’ of ‘Mag jouw gevoel er ook zijn?’ brengt al een mate van acceptatie.

Accepteren geeft een andere kijk op de zaak, soms is dat heel confronterend! Stem dus steeds goed af met je klant en laat hem of haar zelf het tempo bepalen.

Wil je ook aan de slag met ‘natuurlijk communiceren?’ Bekijk al onze trainingen.