Wandelcoach van de maand december 2020: Irene Koedijk

Irene Koedijk

De coach van de maand december, Irene Koedijk, stelt zich voor

Wie ben ik?

Ik ben Irene, 52 jaar, en sinds een aantal jaren TriA® wandelcoach. Daarnaast werk ik als HRM Consultant, en in mijn vrije tijd studeer ik Toegepaste Psychologie. Kortom, mijn interesse ligt heel sterk op wat mensen beweegt, en op wat hen in beweging krijgt. En ja, ik heb daarmee mezelf ook in beweging gekregen: letterlijk én figuurlijk.

Bedrijf

De naam van mijn bedrijf is Werk en Verlies Nederland. Je kunt mij ook vinden op Facebook en LinkedIn.

Plaats

Mijn werkgebied is de omgeving rond Utrecht.

Hoe lang ben je werkzaam in deze functie?

Ik heb in 2016 mijn algemene coachopleiding gevolgd en ben kort daarna bij Wandelcoaching Nederland terecht gekomen voor de opleiding tot TriA® wandelcoach.

Waarom werkt TriA® wandelcoaching volgens jou zo goed?

TriA® wandelcoaching werkt goed, omdat lopen in de natuur onmiddellijk iets positiefs met mensen doet. Je kijkt elkaar niet altijd direct aan, maar beweegt naast elkaar. Dat geeft ruimte voor een gesprek, en de natuur geeft dat beetje extra.

Wat is jouw specialisatie?

Rouw- en verliesbegeleiding is mijn specialisatie. Ik heb daar een aparte 2-jarige opleiding voor gevolgd. Die interesse is ontstaan omdat ik zelf het nodige verdriet heb in mijn leven. Rouw en verlieservaringen komen overigens niet alleen voor na een overlijden, maar bijvoorbeeld ook als iemand ernstig ziek wordt, of als iemand zijn/haar baan verliest. En ook als iemand in een burn-out zit is er sprake van verlieservaring. Hoe langer ik met verliesbegeleiding bezig ben, hoe meer ik ervaar hoe breed het vakgebied is.

Wat is je mooiste wandelcoachervaring?

Dat een jonge vrouw, waarvan de vader door suicide is komen te overlijden tegen me zei dat ze zijn daad niet langer als een egoïstische daad zag, maar als een gevolg van zijn ziekte. En dat ze zich daardoor weer emotioneel met hem durfde te verbinden.

Waar sta je over 5 jaar?

Over 5 jaar denk ik mijn studie te hebben afgerond. Dat zou geweldig zijn. Verder hoef ik niet zoveel aan mijn leven te veranderen. Het is goed zoals het is, met voldoende uitdagingen.

Wat is de reden dat je in de natuur coacht?

Ik dacht eerst: ik moet zelf meer gaan bewegen,  en van coachen krijg ik energie, dus wat is er mooier dan die twee te combineren? Dat bleek een goede ingeving. En even later had ik me bij Wandelcoaching Nederland ingeschreven. Daar heb ik geleerd dat coachen in de natuur meer is dan alleen samen wandelend een gesprek voeren. Tot op de dag van vandaag geen spijt van.

Wat is je favoriete wandelgebied?

Landgoed Den Treek – Henschoten. Daar kun je nog heerlijk (ver)dwalen in het bos. Het is daar prachtig, met veel oude bomen en heidevelden, en meestal is het er rustig.

Wandelcoaching Nederland Foto uitzicht

Wat is je missie?

Mijn missie is om het taboe rond ziekte en dood te doorbreken. Het zijn normale zaken in een mensenleven. Net als geboorten en verjaardagen. En toch vinden veel mensen het lastig om daarmee om te gaan. Gelukkig is het niet alleen míjn missie, maar tref ik veel lieve mensen op mijn pad met dezelfde missie. Samen komen we er wel.

Wat wil jij bereiken bij je klant?

Is dit een strikvraag? Ik hoef niets te bereiken bij mijn coachees. De vraag is wat zíj willen bereiken. En dan is het fijn als ik hen een zetje in de gewenste richting kan geven of hen mag helpen tot een bepaald inzicht te komen. Daar word ik enorm blij van!

Wat is je lijfspreuk?

Die heb ik niet. En als ik toch moet kiezen, dan een vreselijk cliché: Carpe diem!

Wandelcoach Praktijkvoorbeelden

Natuurlijke werkvormen

Meer inspiratie

Aanmelden nieuwsbrief