Systemisch Werk in Organisaties

Trainingsdagen

4 dagen van 9.30 tot 16.30 uur

Prijs

€1450,- (excl. btw)

Deelnemers

8-14 Deelnemers

Permanente Educatie

28 uur

Systemisch Werk in Organisaties

Leer om door een systemische bril te kijken naar verandering, gedoe en stagnatie.
Hoe ont-wikkel je beperkende dynamieken in de onderstroom van je leiderschap, team en organisatie.

Systemisch werk in organisaties ontleend haar kracht door het bieden van diepgaand inzicht in de onderliggende dynamieken en patronen die binnen een organisatie “leven”. De benadering richt zich op het waarnemen en ontrafelen van de complexe web van relaties en interacties, niet alleen wat zichtbaar is in de bovenstroom, vooral ook waar ze  onzichtbaar is in de onderstroom. 

De methode van systemisch werk in organisaties stelt leiders, medewerkers en begeleiders van organisaties in staat om de onuitgesproken, vaak onbewuste invloeden te herkennen die gedrag, besluitvorming en organisatiecultuur sturen. Door deze diepere laag te verkennen, kunnen organisaties patronen identificeren die zowel belemmerend als bevorderend werken en strategieën ontwikkelen om deze constructief te benutten of om te buigen. Het biedt inzichten die helpen bij het oplossen van gedoe en het creëren van meer samenhangende en geïntegreerde strategieën voor team- en  organisatieontwikkeling en voor verandermanagement.

Ten slotte biedt systemisch werk een waardevol kader voor het ontwikkelen van leiderschap. Het stimuleert leiders en professionals om hun eigen rol binnen het systeem te reflecteren en te begrijpen, en bevordert een cultuur van zelfbewustzijn, empathie en collectieve verantwoordelijkheid. Dit leidt tot een meer verbonden en veerkrachtige organisatie, waar mensen zich gewaardeerd voelen en waar de gemeenschappelijke doelen en waarden duidelijk en doeltreffend worden nagestreefd. Werken ‘in flow’, het gevoel waarbij de dingen vanzelf gaan.

Waar we bij de meeste stromingen in de veranderkunde meestal denken in “oorzaak -> gevolg” en inzoomen op het probleem, zoomt een systemisch leider of begeleider juist uit. En zichzelf de vraag stelt “hoe is deze uitdaging een oplossing voor een dynamiek elders in het systeem”. En dat levert vaak verassende inzichten. Zo zien we systemisch werk als een zinvolle aanvulling op de kennis en ervaring die jij al meebrengt binnen de organisatie. Het levert je letterlijk en figuurlijk nieuwe perspectieven.

Een nuchtere kijk op "de magie van opstellingen"

Als er gesproken wordt over systemisch werk, wordt vaak verwezen naar “de magie van opstellingen”. Het opstellen van de elementen van het systeem (met poppetjes, figuren, vloerankers, representanten, etc.) is een werkvorm die gebruikt wordt binnen het werkveld van systemisch werk. Zo begon grondlegger Bert Hellinger eind vorige eeuw; met het opstellen van familiesystemen. Systemisch werk is inmiddels door talrijke ontwikkelaars verder verfijnd en uitgebreid. Sinds het begin van deze eeuw is systemisch werk in organisaties uitgegroeid tot een specifiek vakgebied en worden opstellingen nog steeds gezien als een een zeer interessante, maar zeker niet de enige werkvorm binnen het werkveld.

Onze kijk op systemisch werk is vrij nuchter. Als magie verwijst naar de effectiviteit, zonder dat je als speler in het veld precies weet hoe het allemaal werkt, dan onderstrepen we dat. Hoewel de wetenschap nog niet exact heeft kunnen verklaren hoe opstellingen precies werken, zijn er duidelijk verbanden met allerlei wetenschappelijke theorieën. Vooral als we kijken hoe mensen geëvolueerd zijn om in groepen te overleven. Wat we in de afgelopen 20 jaar in ieder geval waargenomen hebben in organisaties is dat het buitengewoon goed werkt. Het werkveld is niet ‘vaag’ maar juist super verhelderend en praktisch toepasbaar. 

Wij zien systemisch werk als een ambacht dat je met de juiste theoretische kaders door heel veel oefenen en het op doen van ervaring in de praktijk onder begeleiding, kunt leren. Achter de magie gaat een wereld van kennis en ervaring schuil. Je moet begrijpen waar je naar kijkt. Daarbij neem je ook je jarenlange ervaring als leidinggevende of begeleider van organisaties mee; je zult immers de context waarbinnen je werkt goed moeten begrijpen.

Programma onder leiding van 2 ervaren trainers!

Deze 4-daagse training Systemisch Werk in Organisaties bestaat uit 2x 2 aaneengesloten dagen van 9.30 tot 16.30 uur. 

De theorie wordt onderbouwd aan de hand van tal van praktijkvoorbeelden. We zijn dus zowel theoretisch als praktisch- en ervaringsgericht bezig en je werkt aan de hand van persoonlijke leerdoelen en ingebrachte casuïstiek

We behandelen de volgende onderwerpen:

Onze aanpak

Wij zien leiden en begeleiden als ambacht waarbij je op indentiteitsniveau verbindt.
Vanuit de verbinding met jezelf, verbind je met de ander (en alle overige elementen van het systeem).

Wij werken vanuit de visie, dat wij het ambacht van leiden en begeleiden leren en uitoefenen op momenten dat je verbinding maakt. In die ontmoeting met de ander komen we onszelf tegen, met onze eigen thema’s. Hier openbaart zich wat gezien en geleerd wil worden. Zo zijn we een spiegel voor de ander.

De ontmoeting vormt daarmee de werkplaats waar we ons ambacht uitvoeren.

Naast een stevige theoretische basis ga je ervarend leren door middel van oefeningen. Deze oefeningen kun je als coach, adviseur, facilitator, trainer of leidinggevende meteen toevoegen aan je eigen ‘toolbox’. 

Voordelen van de training Systemisch Werk in Organisaties

Past Systemisch Werk in Organisaties bij jou?

De training Systemisch Werk in Organisaties is geschikt voor leiders en begeleiders die hun ambacht willen ontwikkelen met nieuwe inzichten, methoden en technieken:

Specifieke voorkennis is niet vereist. Wel de bereidheid om naar eigen thema’s te kijken, casuïstiek in te brengen en deze te onderzoeken binnen de groep.

Startdata

De Transactionele Analyse Masterclass bestaat uit 2x 2 dagen van 9.30 tot 16.30 uur.

Wil je je aanmelden via jouw werkgever? Vul dit formulier in en ontvang een factuur voor deze training.

Unieke Locatie midden in de natuur: Landgoed Schovenhorst

De tweedaagse trainingsblokken beleef midden in de natuur. Centraal in Nederland. Welkom bij op Landgoed Schovenhorst, een betoverend landgoed gelegen in het hart van de prachtige Veluwe, omringd door een weelde aan natuurlijke schoonheid. Geniet van een onvergetelijk verblijf te midden van majestueuze bossen. Hier kun je even helemaal op jezelf concentreren. Vertragen in een omgeving die tot de verbeelding spreekt om na afloop weer effectief te kunnen versnellen in je dagelijkse ritme. Tijdens de blokken sturen we je regelmatig even met een collega deelnemer het bos in om te spiegelen, reflecteren of een oefening uit te voeren.

We starten de trainingsdagen om 9.30 uur en tussen de middag genieten we van een uitgebreide lunch in de naastgelegen brasserie. Om 16.30 uur sluiten we de dag af.

Lunch inbegrepen
De opleiding is geheel verzorgd met koffie/thee/water begeleid met iets lekkers en een heerlijke lunch. De keuken speelt uitstekend in op dieetwensen. 

Tip! Alles uit de training halen? Blijf overnachten
Overnachten tijdens de training zorgt gegarandeerd voor een verrijking van de trainingservaring. Het stelt je in staat om rustig alle kennis en inzichten die je tijdens de training opdoet te laten bezinken. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om ervaringen te delen met andere deelnemers. Kijk voor meer informatie op de website van Hof Putten, Fletcher Mooi Veluwe of Bilderberg ’t Speulderbos

Trainers

Jeroen Offermans

Senior Systemisch Coach | Trainer
Investeerder & voormalig serie-ondernemer
Verken je binnenwereld, verover de buitenwereld! 
 
Als trainer, coach en facilitator van veranderprocessen werk ik op het snijvlak van Systemisch Werk (SW), Transactionele Analyse (TA) en Neuro Linguistisch Programmeren (NLP). En kijk ik op een diepgaand niveau naar de ontwikkelings- en stagnatievraagstukken die spelen. Inter-persoonlijk en intra-persoonlijk. Met diepgaand doel ik op de diepere lagen van het onderbewuste. Op het niveau van missie, identiteit, waarden en overtuigingen. Werken met de onderstroom. Inzichtelijk krijgen welke patronen en dynamieken onbewust een rol spelen in het gedrag en daarmee het resultaat beïnvloeden. Zodat we met dat inzicht vanuit autonomie nieuwe keuzes kunnen maken.  
 
Jeroen is Internationaal gecertificeerd als NLP Trainer (ABNLP | NVNLP) en Senior Coach (accreditatie NOBCO | EMCC Global), Trainer Systemisch Werk & Transactionele Analyse en docent- en supervisor geaccrediteerde EQA coachopleidingen. 
 

Wil je meer weten over Jeroen? Kijk dan hier.

Niels Loose

Senior Systemisch Coach & Trainer
Ontwikkeling van leiderschap, team en organisatie.
Niels is opgeleid als bedrijfseconoom aan de Universiteit van Amsterdam. Door zijn jarenlange werkervaring als consultant bij verandertrajecten heeft hij een degelijke kijk op de harde kant van organisaties (processen, KPI’s, structuren). Als trainer en coach verzorgt hij al bijna 20 jaar trainingen binnen organisaties en wordt hij vaak gevraagd bij programma’s gericht op de ontwikkeling van teams, leiderschap en professionaliteit. Wat hem als trainer en coach uniek maakt, is dat hij gemakkelijk in staat is om “hard” en hart met elkaar te verbinden. 
 

Niels komt ’s ochtends zijn bed uit om ánderen wakker te schudden, te prikkelen en te inspireren. Zijn missie is mensen aanraken en aanzetten, waardoor ze nóg meer de beste versie van zichzelf kunnen gaan leven en hun volledige potentieel benutten. Hij ontmoet, verbindt, moedigt aan, stelt de juiste vragen, daagt uit en creëert beweging.

Als trainer en coach gaat Niels graag samen met jou op zoek naar daar waar het vast zit, daar waar jij je zelf nog tegen houdt of het gevoel hebt dat je tegengehouden wordt. Vervolgens voegt hij perspectief toe om op te schudden en daarmee weer beweging mogelijk te maken. Daarvoor gebruikt hij NLP (Niels is Internationaal gecertificeerd Trainer ABNLP/NVNLP), systemisch werken, oplossingsgericht werken, MBiT, TA en lichaamswerk.

Wil je meer weten over Niels? Kijk dan hier.

Zeker weten of de opleiding bij jou past?

In ons vrijblijvend adviesgesprek zullen we samen jouw specifieke leerdoelen en behoeften bespreken, om zo de opleiding of training te vinden die het beste bij jou past. We nemen graag de tijd om jouw situatie te begrijpen en je te helpen de juiste keuze te maken.

Factuur aanvragen voor onze opleidingen

Vul hieronder het formulier in om de opleiding o.b.v. facturatie te voldoen. Na de aanvraag wordt er een optie op de opleiding gegeven. Deze is pas definitief als het volledige bedrag is betaald.

Voornaam *
Achternaam *
Email *
Bedrijfsnaam *
(Financieel) Contact persoon
Adres *
Postcode *
Plaatsnaam *
Land *
Voor welk product wil je een factuur aanvragen? *
Wil je het Embedded EIA op Practitioner niveau erbij toevoegen?
Wil je extra informatie aan de factuur toevoegen? vul deze hieronder in..